nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Svenskar storkonsumenter av data

Om fem år konsumerar svenskar tre gånger så mycket data som genomsnittet i världen och Sverige ligger i toppen gällande tillgång till bandbredd. Det visar en rapport från Cisco.

  • Artikel annons 1

Internet växer så det knakar. Enligt Cisco Visual Networkning Index, VNI, kommer antalet globala internetanvändare att öka från 3,3 miljarder till 4,6 miljarder på bara fem år. Något som förstås har att göra med en kraftig befolkningsökning men också en massiv utbyggnad av internet över hela jorden just nu. Ändå kommer bara 58 procent av jordens befolkning ha tillgång till internet. Under samma period beräknas medelhastigheten på nätet att nästan fördubblas, från 27,5 Mbps till 53 Mbps. Och det mesta av den trafiken kommer att bestå av videotrafik.

Sverige dominerar

VNI enligt svenska förhållanden visar att svenskar kommer att tillhöra de absoluta storkonsumenterna av data om fem år. Enligt beräkningar kommer datatrafiken att öka från 53 Gbyte per capita till 103 Gbyte per capita år 2021. Med detta kommer vi att förbruka tre gånger så mycket data som genomsnittet i världen.

– I Sverige har vi redan hög mognadsgrad med väl utbyggd fiber- och mobilinfrastruktur som ger goda förutsättningar. Vi har och inte samma höga tillväxt i enheter mätt, men vi har fortsatt mycket stor ökning av trafikvolymen i våra nät. Detta indikerar att svenskarnas internetvanor fortsätter ställa stora höga krav på snabb och säker uppkoppling och att telekomoperatörerna måste serva en krävande kundkrets, säger Fredrik Wester, ansvarig inom Global Service Provider på Cisco i Sverige.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Netnordic köper upp Tedako

Systemintegratören Netnordic har tidigare köpt Radpoint och Efftel. Nu läggs ytterligare ett tillväxtstrategiskt förvärv till listan: Tedako.
– Netnordic växer och behöver mer kapacitet, säger koncernchefen Jarl Øverby.