nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Svenskarna allt mer uppkopplade

Svenskarna blev 33 procent mer uppkopplade 2018. Den slutsatsen drar Telia utifrån sina bredbandskunder och plattformsanvändare.

  • Artikel annons 1

I snitt har svensken nu 16,9 uppkopplade saker per hushåll. Vanligast är smarta telefoner, surfplattor och tv-spel. Men det var smarta högtalare som fick sitt genombrott under 2018. Enligt Telias data har 9,4 procent av de svenska hemmen nu en smart högtalare.

Telia har också kartlagt var det finns flest uppkopplade enheter. Toppar listan gör Saltsjö-Boo utanför Stockholm med 25,7 uppkopplade saker per hushåll, följd av Djursholm (25), Hönö (25), Onsala (24,9) och Hovås (24,6).

– De områden som toppar listan förknippas vanligen med högre inkomster och man har sannolikt större ekonomiska förutsättningar att koppla upp till exempel högtalar- och säkerhetssystem, som blir allt vanligare. Det kan vara förklaringen till att dessa områden rycker i tabellen, säger Rickard Damm, chef för Telia Zone.

Telia Zone finns hos 1,1 miljoner svenska hushåll, och det är från dessa som datan har hämtats till undersökningen. Tjänsten gör bredbandsroutern till en plattform för nya tjänster.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.