nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Sverige lockar för irländska utvecklare av datacenter

Irland har blivit en ledande aktör för utvecklingen av datacenter i Sverige. Det menar den statliga organisationen Enterprise Ireland.
Den 15 mars arrangerar de ett seminarium i Stockholm, med ett trettiotal irländska och svenska företag.

  • Artikel annons 1

När en allt större andel av datatrafiken sker i molnet ökar behovet av datacenter, och under de senaste åren har teknikjättar som Facebook och Google valt att anlägga datacenter både på Irland och i Sverige.

Det kyliga klimatet som minskar energiåtgången för att kyla ned datacenter och den pålitliga tillgången på el gör Sverige till en attraktiv plats att bygga datacenter på, och i dag rankas vi som det tredje bästa landet i världen för att anlägga datacenter i.

Irland en ledande aktör i Sverige

Enligt Enterprise Irland, som verkar för irländskt företagande på världsmarknaden, har önationen blivit en ledande aktör för utvecklingen av datacenter i Sverige.

– Irland har blivit en av de viktigaste datacenterhubbarna för många av världens teknikjättar, inklusive Microsoft, Amazon, Google, Dell EMC, Yahoo, IBM, HP, Facebook, Equinix, InterXion och Digital Realty. Dessutom har de största datacentraloperatörerna i världen samarbetat med irländska byggföretag för att utveckla innovativa och storskaliga datacenter över hela världen, där Sverige fortsatt är ett prioriterat område, säger Karin Angus, Senior Market Adviser på Enterprise Ireland i ett pressmeddelande.

Arrangerar seminarium

Den 15 mars arrangerar Enterprise Ireland ett eftermiddagsseminarium på temat Construction vid World Trade Center i Stockholm. Där får deltagarna bland annat möjlighet att lyssna till Thomas O’Connor från irländska Collen Construction, samt representanter från Business Sweden, Sveriges Byggindustrier, Trafikverket och Allmännyttan i Stockholm. Irlands ambassadör i Sverige, Dympna Hayes, och landets kulturminister Josepha Madigan kommer också närvara.

  • Annons 3

Fler nyheter

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

  • Annons 4

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.

Telia och Ericsson håller de autonoma lastbilarna rullande

Nu rullar självkörande el-lastbilar i Jönköping, För projektet har tillverkaren Einride inlett ett nytt 5g-samarbete med Ericsson och Telia.
– Det är viktigt för oss att få veta vilka bakomliggande krav som kommer ställas på vårt nät, säger Telias teknikchef Mats Lundbäck till Telekom idag.