nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Sverige och Norge knyter ihop säker radio

Som första länder i världen kommer Sverige och Norge att koppla samman sina nationella system för säker radiokommunikation.

Hallo er det noen der?
  • Artikel annons 1

Från och med i mars nästa år kommer det vara möjligt för användare av Rakel att kommunicera med användare av norska motsvarigheten Nödnett – och vice versa.

– Det här är ett viktigt led i att stärka vår förmåga att samverka över gränserna. Smidigare kommunikation kommer att underlätta räddningsinsatser, stärka vår förmåga att förebygga brott och att hantera olyckor och kriser, säger inrikesminister Anders Ygeman i ett uttalande.

För att illustrera nyttan och nödvändigheten med att knyta samman de två kommunikationssystemen kommer MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och DNK, Direktoratet for nødkommunikasjon, att samordna en gemensam övning på e14 mellan Storlien i Sverige och Meråker i Norge. Under övningen kommer en bussolycka iscensättas för att visa media och andra inbjudna hur polis, ambulans, räddningstjänst och sos alarm kan kommunicera och samverka över gränserna trots att de i grunden har två olika system.

Eventet går av stapeln den 16 november och senare samma dag genomförs en mindre ceremoni i norska Teveltunet för att fastställa samarbetet.

Den historiska sammankopplingen är ett resultat av ett flerårigt eu-projekt.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

IPsoft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IPsofts Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.