nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Sverige surfar i fiber – Finland i mobilnäten

Ny statistik från PTS visar att Sverige är bäst i Norden och Baltikum på fiber. Finska användare dominerar däremot i mobilnäten.

  • Artikel annons 1

Post- och telestyrelsen, PTS, har nu uppdaterat telekomstatistiken med siffror från 2017. Sverige är överlägset när det gäller hushåll som är fiberanslutna eller har fiber i sin absoluta närhet med 84 procent av hushållen. Tvåan Island har 69 procent (endast fiberanslutna hushåll) och trean Estland 65 procent.

Danmark har däremot flest användare som minst har en hastighet på 100 Mbit/s med 91 procent. Här är Sverige tvåa med 87 procent.

För surf i de mobila näten sticker Finland ut med en snittmängd dataanvändning på nära 24 GB i månaden. Alla övriga länder har under 10 GB i snitt.

– Länderna i jämförelsen har mycket gemensamt och våra marknader ser liknande ut. Vi har ett väl fungerande samarbete som gynnar oss i det internationella arbetet. Vid vårt senaste möte enades vi om ett ökat fokus på framtidsfrågor som digitalisering, 5G och AI (artificiell intelligens), säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör i ett pressmeddelande.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.