nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Sverige surfar i fiber – Finland i mobilnäten

Ny statistik från PTS visar att Sverige är bäst i Norden och Baltikum på fiber. Finska användare dominerar däremot i mobilnäten.

  • Artikel annons 1

Post- och telestyrelsen, PTS, har nu uppdaterat telekomstatistiken med siffror från 2017. Sverige är överlägset när det gäller hushåll som är fiberanslutna eller har fiber i sin absoluta närhet med 84 procent av hushållen. Tvåan Island har 69 procent (endast fiberanslutna hushåll) och trean Estland 65 procent.

Danmark har däremot flest användare som minst har en hastighet på 100 Mbit/s med 91 procent. Här är Sverige tvåa med 87 procent.

För surf i de mobila näten sticker Finland ut med en snittmängd dataanvändning på nära 24 GB i månaden. Alla övriga länder har under 10 GB i snitt.

– Länderna i jämförelsen har mycket gemensamt och våra marknader ser liknande ut. Vi har ett väl fungerande samarbete som gynnar oss i det internationella arbetet. Vid vårt senaste möte enades vi om ett ökat fokus på framtidsfrågor som digitalisering, 5G och AI (artificiell intelligens), säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör i ett pressmeddelande.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Han blir ny chef för Tre Sverige

I februari blir det tronskifte hos Tre Sverige. Efter två år lämnar Johan Johansson över vd-stolen till Haval van Drumpt.
– Han har helt rätt bakgrund med gedigen erfarenhet av telekom, kommenterar Skandinavienchefen Morten Christiansen den nya sverigechefen.

Tieto och Telia ingår partnerskap kring 5g

Tieto har ingått ett strategiskt partnerskap med Telia kring 5g. Företagen kommer ta fram nya användarfall, produkter och tjänster till ekosystemet kring 5g och tillsammans med kunder påskynda utvecklingen i Sverige.

NetOnNet tar in Telness i abonnemangsutbudet

Telness tar in 20 miljoner i investeringar – och två nya delägare. Samtidigt utökar NetOnNet sitt abonnemangsutbud med uppstickaren.
– Vi visar att användaren inte behöver binda upp sig hos de stora operatörerna, säger Telness vd Martina Klingvall till Telekom idag.

  • Annons 4

TeleComputing byter namn – blir Visolit

Sju förvärv och nya utmaningar. 2019 byter Telecomputing namn till Visolit.
– Marknaden förändras, kunderna har förändrade behov och vi själva har förändrats, därför byter vi nu även namn, säger koncernchefen Terje Mjøs.