nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Sverige surfar i fiber – Finland i mobilnäten

Ny statistik från PTS visar att Sverige är bäst i Norden och Baltikum på fiber. Finska användare dominerar däremot i mobilnäten.

  • Artikel annons 1

Post- och telestyrelsen, PTS, har nu uppdaterat telekomstatistiken med siffror från 2017. Sverige är överlägset när det gäller hushåll som är fiberanslutna eller har fiber i sin absoluta närhet med 84 procent av hushållen. Tvåan Island har 69 procent (endast fiberanslutna hushåll) och trean Estland 65 procent.

Danmark har däremot flest användare som minst har en hastighet på 100 Mbit/s med 91 procent. Här är Sverige tvåa med 87 procent.

För surf i de mobila näten sticker Finland ut med en snittmängd dataanvändning på nära 24 GB i månaden. Alla övriga länder har under 10 GB i snitt.

– Länderna i jämförelsen har mycket gemensamt och våra marknader ser liknande ut. Vi har ett väl fungerande samarbete som gynnar oss i det internationella arbetet. Vid vårt senaste möte enades vi om ett ökat fokus på framtidsfrågor som digitalisering, 5G och AI (artificiell intelligens), säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör i ett pressmeddelande.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.