nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Sverige tredje snabbaste

Världens bredband blir sakta men säkert allt snabbare. Och även om Sverige ligger bra till så är vi långt efter landet med världens snabbaste.

  • Artikel annons 1

Nätverksföretaget Akamai gör återkommande mätningar för att kolla hastigheten på världens internet. Slutrapporten för förra året visar att den genomsnittliga hastigheten på nedladdning i fasta bredband nu ligger på 7 Mbps. Inte så mycket kan man tycka, men mellan det tredje och det fjärde kvartalet 2016 ökade den globala hastigheten med 12 procent. Från 6,3 Mbps till 7 Mbps på bara några månader. Något som antyder att utbyggnad och uppgradering nu går i en svindlande fart i många länder.

I slutet av förra året mättes medelhastigheten på svenska bredband till 22,8 Mbps, vilket räcker för att vara världens tredje snabbaste. Och då har vi alltså länder som Japan, Danmark och Holland en bit bakom oss.

Inte oväntat

Strax framför oss som global två har vi Norge med något snabbare bredband men också med en snabbare utvecklingstakt. I Norge ligger hastighetsutvecklingen på 26 procent per år vilket tangerar snittet på den globala utbyggnaden. I Sverige ligger motsvarande siffra på endast 20 procent. Så det är dags att lägga på några kol.

Landet med världens snabbaste bredband är inte oväntat Sydkorea. Under sista kvartalet förra året uppmättes en snitthastighet på 26,1 Mbps i det tekniskt innovativa landet.

  • Annons 3

Fler nyheter

Tres nya tjänst – ge bort din surf

Ett enkelt svep – och så kan du skicka över mobilsurf till andra användare. I dag lanserar Tre en ny kostnadsfri tjänst kallad 3Skicka surf.
– Det här har potential att i framtiden bli lika vanligt som att Swisha pengar, säger Niklas Grawé på operatören.

  • Annons 4

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här