nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Sverige tredje snabbaste

Världens bredband blir sakta men säkert allt snabbare. Och även om Sverige ligger bra till så är vi långt efter landet med världens snabbaste.

  • Artikel annons 1

Nätverksföretaget Akamai gör återkommande mätningar för att kolla hastigheten på världens internet. Slutrapporten för förra året visar att den genomsnittliga hastigheten på nedladdning i fasta bredband nu ligger på 7 Mbps. Inte så mycket kan man tycka, men mellan det tredje och det fjärde kvartalet 2016 ökade den globala hastigheten med 12 procent. Från 6,3 Mbps till 7 Mbps på bara några månader. Något som antyder att utbyggnad och uppgradering nu går i en svindlande fart i många länder.

I slutet av förra året mättes medelhastigheten på svenska bredband till 22,8 Mbps, vilket räcker för att vara världens tredje snabbaste. Och då har vi alltså länder som Japan, Danmark och Holland en bit bakom oss.

Inte oväntat

Strax framför oss som global två har vi Norge med något snabbare bredband men också med en snabbare utvecklingstakt. I Norge ligger hastighetsutvecklingen på 26 procent per år vilket tangerar snittet på den globala utbyggnaden. I Sverige ligger motsvarande siffra på endast 20 procent. Så det är dags att lägga på några kol.

Landet med världens snabbaste bredband är inte oväntat Sydkorea. Under sista kvartalet förra året uppmättes en snitthastighet på 26,1 Mbps i det tekniskt innovativa landet.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Netnordic köper upp Tedako

Systemintegratören Netnordic har tidigare köpt Radpoint och Efftel. Nu läggs ytterligare ett tillväxtstrategiskt förvärv till listan: Tedako.
– Netnordic växer och behöver mer kapacitet, säger koncernchefen Jarl Øverby.