nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Sverige tredje snabbaste

Världens bredband blir sakta men säkert allt snabbare. Och även om Sverige ligger bra till så är vi långt efter landet med världens snabbaste.

Fibre-Optic-Cable-National-Broadband-Network-12499607
  • Artikel annons 1

Nätverksföretaget Akamai gör återkommande mätningar för att kolla hastigheten på världens internet. Slutrapporten för förra året visar att den genomsnittliga hastigheten på nedladdning i fasta bredband nu ligger på 7 Mbps. Inte så mycket kan man tycka, men mellan det tredje och det fjärde kvartalet 2016 ökade den globala hastigheten med 12 procent. Från 6,3 Mbps till 7 Mbps på bara några månader. Något som antyder att utbyggnad och uppgradering nu går i en svindlande fart i många länder.

I slutet av förra året mättes medelhastigheten på svenska bredband till 22,8 Mbps, vilket räcker för att vara världens tredje snabbaste. Och då har vi alltså länder som Japan, Danmark och Holland en bit bakom oss.

Inte oväntat

Strax framför oss som global två har vi Norge med något snabbare bredband men också med en snabbare utvecklingstakt. I Norge ligger hastighetsutvecklingen på 26 procent per år vilket tangerar snittet på den globala utbyggnaden. I Sverige ligger motsvarande siffra på endast 20 procent. Så det är dags att lägga på några kol.

Landet med världens snabbaste bredband är inte oväntat Sydkorea. Under sista kvartalet förra året uppmättes en snitthastighet på 26,1 Mbps i det tekniskt innovativa landet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Annons 3

Fler nyheter

Fler tror på intrång

En majoritet av alla it-chefer inom telekomindustrin tror att försöken till dataintrång kommer att öka. Men bara två av fem tror att de kommer öka investeringarna i företagets cybersäkerhet.

Fler mobilabonnemang och mer data

PTS senaste rapport om telekommarknaden bekräftar vad många inom telekombranschen redan förutspått. Mobilabonnemang med minst en Gigabyte per månad ökar och utbyggnaden av bredband via fiber börjar märkas.

  • Annons 4

Risk för missnöje när nätverket inte testas innan köp

Krönika

Vi har väl alla gått och letat efter täckning eller varit med om att Skypesamtalet hackar och bryts? När arbetsplatsens trådlösa nätverk inte längre klarar uppgiften är det oftast en uppgradering till modernare teknik som är lösningen. Men hur tar man reda på vilken utrustning som behövs för att möta behoven? Alla leverantörer kan idag […]

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här