nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Första spadtaget för en fiberutbyggnad till hela landsbygden. Foto: Örkelljunga kommun

Täcker hel kommun med fiber

I samarbete med IP-Only har man i Örkelljunga kommun tagit första spadtaget för fiberutbyggnad till hela landsbygden.

  • Artikel annons 1

Örkelljunga kommun och IP-Only påbörjade ett samarbetsavtal redan under våren och nu förlängs avtalet med en fiberutbyggand till närmare 2 500 fastigheter på landsbygden.

Carina Zachau, kommunstyrelsens ordförande i Örkelljunga, ser utbyggnaden som ett första steg till möjligheterna för digital vård och omsorg. 

– Vi ser att denna satsning främst har två stora fördelar för kommuninvånaren. För det första får denna ett snabbt och stabilt nät, vilket möjliggör inte bara arbete på distans utan att verksamheter kan finnas kvar på landsbygden med samma villkor som i tätorten. För det andra öppnar detta upp för morgondagens e-hälsolösningar som gör sjukvården mer tillgänglig, säger hon.

Hela landsbygden ska med

Satsningen inleddes för bara några dagar sedan och siktet är inställt på att täcka hela landsbygden med fiber. Allt från ägare till fritidshus, företagare och permanenta boende har fått erbjudanden om att koppla upp sig. De som väljer att ansluta sig får tillgång till en ”välfärdsport” där framtidens digitala samhällstjänster, som e-vård, ska samlas.

– När man bygger fibernät i så stora områden, under så kort tid, finns självklart utmaningar. Att få in alla markavtal är ett sådant. Jag tror och hoppas att Örkelljungaborna, i likhet med övriga landet, ser värdet av att bidra så att det går så fort som möjligt. Fibernätet skapar möjligheter, och vi är en av de kommunerna som ska utnyttja dem mest, säger Carina Zachau.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Får miljonkontrakt för smart IoT-lösning

Snart kommer offentliga toaletter att vara uppkopplade. Finska IoT-tillverkaren Haltian har fått miljonorder för över 100 000 enheter.
Deras lösning ska spara pengar och påverka vilka shoppingcentrum vi väljer.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här