nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Tåg berättar hur de mår

SJ satsar på att göra tågen smartare och från och med nästa år digitaliseras underhållet av tågen genom automatiska statusuppdateringar på allt från dörrar till bromsar.

Foto: Stefan Nilsson
  • Artikel annons 1

Under nästa år kommer större delen av SJs tågflotta att digitaliseras med fokus på underhåll. Det gäller SJ 3000, dubbeldäckarna x40 samt x 2000-tågen. Målet med satsningen är att tågen som enhet ska diagnostisera sig själva för högsta möjliga driftssäkerhet.

Claes Broström, chef för SJs fordonsdivision, förklarar:

–  X 2000 kommer att bli Sveriges mest intelligenta fordon på räls. Tågen skickar signaler när något är på väg att gå sönder eller när det är dags för service. Därigenom kan vi i god tid avhjälpa fel som annars skulle drabba kunderna. Det blir helt enkelt ännu fler tåg som går i tid.

Alla delar uppkopplade

Omkring 2000 signaler per vagn kommer läsas av via sensorer och olika system. På så vis kan SJ övervaka alla delar av fordonet. Från hjullager, bromsar och klimatanläggningar till dörrar och toaletter. All information samlas därefter ihop och skickas vidare till ett kontrollcenter utanför tåget. Fordonsingenjörer analyserar och använder informationen till att förbättra fordonens underhåll, medan SJs trafikledning får tidiga förvarningar som gör att problem kan undvikas och att kunderna slipper drabbas.

Ett specifikt exempel är hjullagren på X 2000-tågen som utrustas med sensorer som känner av vibrationer i hjullagren och skickar fortgående information om det börjar närma sig service eller byte.

  • Annons 3

Fler nyheter

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

  • Annons 4

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.