nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Tågkompaniet ska bli punktligare med ny app

Med hjälp av en ny app ska Tågkompaniets lokförare lättare kunna se till att tågen kommer fram i tid.

  • Artikel annons 1

Cato är det nya trafikstyrningssystemet som ska hjälpa Tågkompaniets lokförare att köra med både större precision och mindre energiförbrukning. Appen, som installeras på plattor, har tågets tidtabell inlagd och håller reda på tågets position.

– Vi installerar ett modernt trafikstyrningssystem som kallas för Cato, computer aided train operation, i våra tåg. Cato hjälper föraren med information om vilken hastighet som tåget ska ha för att komma fram till nästa station på exakt rätt tid. Det innebär att föraren kan köra mjukare och spara energi genom så kallad eco-driving. Vi får även mindre slitage på spår och fordon berättar Tågkompaniets vd Mats Gustafsson.

Cato installeras först i de tåg som Tågkompaniet använder i Norrtågstrafiken, därefter står Värmlandstågen på tur. Bakom Cato står Transrail.

– Vi är glada över att ha fått Tågkompaniets förtroende att leverera en helhetslösning för förarinformation baserad på vår Cato-produkt för ekonomisk körstil säger Transrails vd Andreas Törnblom.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Netnordic köper upp Tedako

Systemintegratören Netnordic har tidigare köpt Radpoint och Efftel. Nu läggs ytterligare ett tillväxtstrategiskt förvärv till listan: Tedako.
– Netnordic växer och behöver mer kapacitet, säger koncernchefen Jarl Øverby.