nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Tar iot-nät till Sverige

Franska Sigfox etablerar sig i Sverige med sitt nät speciellt anpassat för internet of things (iot). Under de kommande åren har man ambitiösa utbyggnadsplaner.

  • Artikel annons 1

Franska Sigfox har utbyggda iot-nät i ett flertal länder världen över och nu gör man dessutom en satsning i Sverige. Här har man knutit till sig en partner i bolaget IOT Sweden som agerar operatör och nätbyggare.

– Storheten ligger i att det är en billig och enkel lösning med låg bandbredd och lång räckvidd, säger Mats Landstedt, grundare och vd för IOT Sweden.

Liten bandbredd

Sigfoxnätet kommer använda det som ibland kallas för ultrasmalbandet, 868 MHz, vilket också innebär att det är fria frekvenser att använda. En sändare i nätet ska kunna nå en räckvidd på 5 mils omkrets, sedan beror det förstås också på faktorer som hinder och inte minst vad själva sensorerna klarar av. Sensorernas antenner ska också klara av att sända på fem mils avstånd för att fungera och det är inte alltid det går.

– Vi kommer alltid att ha tre sändare som överlappat varandra. Man kan se det som att det är tre cirklar som går in i varandra, säger Mats Landstedt.

Det är inga stora datamängder som kan skickas, men ändå tillräckligt för industriell användning.

– Payloaden ligger på 12 byte vilket är jämförbart med ett sms. Men sen beror allt på hur det utrymmet används, det finns exempel på hur man styrt kraftverksdammar med den här mängden data exempelvis, säger Mats Landstedt.

I nätbygget har man prioriterat de tre storstadsregionerna. Därefter Mälardalen, Småland och Skåne men också i Sunne har man prioriterat bygget. Inledningsvis har man utgått från befintliga kunders verksamheter.

–Under 2018 ska vi förtäta i södra Sverige och därefter ska vi bygga längs med Norrlandskusten där det finns bra industrier hela vägen upp, säger Mats Landstedt.

Att företaget har en internationell närvaro är också en faktor som man ser att man har för sig. Kunder som tecknar avtal i Sverige ska kunna flytta med sin utrustning och avtal till andra länder där Sigfox finns.

– Om en kund har tecknat avtal i Australien och vill flytta hit utrustningen så tar vi över, säger Mats Landstedt.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Test: Huawei P20 Pro i toppklass

Mobiltest

Kinesiska Huawei har en av världens absolut största utvecklingsbudgetar. Mycket går såklart åt till att utveckla 5g. Men en del läggs också på artificiell intelligens och det har man stoppat in i nya telefonen P20 Pro.