nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

TDC tillbaka till Sverige med MTG-köp

TDC sålde av sin svenska operatörsdel till Tele2. Idag meddelar bolaget att de är tillbaka på den svenska marknaden genom köpet av MTG:s medieverksamhet.

  • Artikel annons 1

TDC Group är Danmarks största operatör på mobiltelefoni och bredband, men har tappat i omsättning i omvandlingen på telekom-marknaden. Förra året sjönk intäkterna med ungefär 700 miljoner danska kronor och aktieanalytiker har spekulerat i att det finns spekulanter som vill köpa bolaget. Dagens industri såg till exempel Telia som en tänkbar köpare.

Draget från TDC blev det motsatta – nu ska man växa med hjälp av externa förvärv och bli Europas ”första helt konvergerande media- och kommunikationsleverantör”. Dagens förvärv av MTG Nordics, där Viasat och Viaplay ingår, är ett viktigt steg på den resan.

– Vi fortsätter MTG:s resa och nu delar vi företaget i ena sidan ett sammanslaget nordiskt bolag med TDC Group och på andra sidan MTGx (E-sport och onlinespel), säger Jørgen Madsen Lindemann, vd och koncernchef i MTG till TT.

I en intervju med Dagens industri utvecklar han tankarna.

– Nästa steg är ett samarbete i Sverige, där vi tittar på olika operatörsavtal, och därefter blir det Finland, säger han till tidningen.

DI: Tittar ni på ett samarbete med Nya Tele2?

– Nya Tele2 är en tänkbar partner, liksom andra bolag. Ambitionen är att skapa.

Priset landar på 3,3 miljarder kronor och aktier i nya TDC Group. Chefspositionerna är redan bestämda – TDC:s Pernille Erenbjerg kommer att utses till vd och MTG:s Anders Jensen blir vice vd. MTG:s nuvarande vd Jørgen Madsen Lindemann föreslås få en styrelseplats, där TDC Groups styrelseordförande Pierre Danon föreslås ta ordförandeposten.

TDC har i det nya bolaget ungefär 10 000 anställda i Danmark, Sverige, Norge och Finland. Omsättningen var sammanslaget på 30,6 miljarder kronor förra året.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Ny trend ger bättre koll på kunden

Det går att effektivisera sin företagstelefoni med en kontaktcenterlösning. Telekom idag kikar lite närmare på trenden som nått nyblivna telefonimästaren Sandvikens kommun och norska Elkjøp, där svenska Elgiganten ingår.

Telias köp ska pressa Telenor

Ett förvärv som ska stärka Telias närvaro i Norge.
Telekomjätten gjorde i somras upp med TDC om att köpa deras norska verksamhet.
Ett köp som ger stora möjligheter på marknaden.