nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

TDC tillbaka till Sverige med MTG-köp

TDC sålde av sin svenska operatörsdel till Tele2. Idag meddelar bolaget att de är tillbaka på den svenska marknaden genom köpet av MTG:s medieverksamhet.

  • Artikel annons 1

TDC Group är Danmarks största operatör på mobiltelefoni och bredband, men har tappat i omsättning i omvandlingen på telekom-marknaden. Förra året sjönk intäkterna med ungefär 700 miljoner danska kronor och aktieanalytiker har spekulerat i att det finns spekulanter som vill köpa bolaget. Dagens industri såg till exempel Telia som en tänkbar köpare.

Draget från TDC blev det motsatta – nu ska man växa med hjälp av externa förvärv och bli Europas ”första helt konvergerande media- och kommunikationsleverantör”. Dagens förvärv av MTG Nordics, där Viasat och Viaplay ingår, är ett viktigt steg på den resan.

– Vi fortsätter MTG:s resa och nu delar vi företaget i ena sidan ett sammanslaget nordiskt bolag med TDC Group och på andra sidan MTGx (E-sport och onlinespel), säger Jørgen Madsen Lindemann, vd och koncernchef i MTG till TT.

I en intervju med Dagens industri utvecklar han tankarna.

– Nästa steg är ett samarbete i Sverige, där vi tittar på olika operatörsavtal, och därefter blir det Finland, säger han till tidningen.

DI: Tittar ni på ett samarbete med Nya Tele2?

– Nya Tele2 är en tänkbar partner, liksom andra bolag. Ambitionen är att skapa.

Priset landar på 3,3 miljarder kronor och aktier i nya TDC Group. Chefspositionerna är redan bestämda – TDC:s Pernille Erenbjerg kommer att utses till vd och MTG:s Anders Jensen blir vice vd. MTG:s nuvarande vd Jørgen Madsen Lindemann föreslås få en styrelseplats, där TDC Groups styrelseordförande Pierre Danon föreslås ta ordförandeposten.

TDC har i det nya bolaget ungefär 10 000 anställda i Danmark, Sverige, Norge och Finland. Omsättningen var sammanslaget på 30,6 miljarder kronor förra året.

  • Annons 3

Fler nyheter

Tele2 och Deutsche Telekom i nytt avtal

Nu ska Tele2:s kunder få bättre kvalitet när de är utomlands.
Den svenska operatören har ingått avtal med Deutsche Telekom Global Carrier, vilket ska ge bättre redundans, tillgänglighet och kvalitet vid roaming.

  • Annons 4

Netnordic köper upp Tedako

Systemintegratören Netnordic har tidigare köpt Radpoint och Efftel. Nu läggs ytterligare ett tillväxtstrategiskt förvärv till listan: Tedako.
– Netnordic växer och behöver mer kapacitet, säger koncernchefen Jarl Øverby.