nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Tekniken som dödar alla roamingavgifter

Med e-sim-kort kan internationell roaming snart vara ett minne blott.
Det framgår i en ny studie.

  • Artikel annons 1

Roamingavgifter är något som plågat både privatpersoner och företag som rör sig över landsgränser. Inom EU är detta ett minne blott sedan man enats om att avskaffa dem. Men utanför unionen kan den som roamar fritt snabbt få rejält tilltagna räkningar.

Men snart kan tekniken förändra detta, menar konsultbolaget Rocco och Uros.

De båda företagen har undersökt hur mobiloperatörerna ställer sig till internationell roaming och hur planerna för virtuella sim-kort, så kallade e-sim ser ut. Totalt ingick 107 operatörer från 92 länder – och i studien har man tagit i beaktan strategier samt vilka möjligheter och hot som e-sim innebär för industrin.

– Det var viktigt att kolla reaktionen bland mobiloperatörerna till detta. Branschinitiativet har introducerats av mobiltillverkarna, och förändringen ska inte underskattas eftersom det innebär att vi måste tänka på ett nytt sätt när enheter korsar nationsgränser, säger Jason Bryan, vd på Rocco.

Apple och Google finns bland tillverkarna som driver på utvecklingen. Läs mer om Googles nya telefon här

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

GTT utökar SD-WAN-tjänst

Flera nätverksapplikationer på en enda universell kundenhet. Nu har GTT utökat sin SD-WAN-tjänst för att leverera mer kostnadseffektiva nätverkstjänster.

Advania köper Itello

Från noll till 600 miljoner. För ett år sedan hade Advania ingen närvaro på it-infrastrukturmarknaden i Norge. Nu har man intagit en betydande position i och med uppköpet av Itello.