nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Tele2 får bygga Sunets nya supersnabba fibernät

Hela Sunets nät ska uppgraderas och det blev Tele2 som tog hem affären som sträcker sig ända fram till 2031. Det nya nätet ger universitet och högskolor en kapacitet på hela 100 Gbit/s.

  • Artikel annons 1

– Lösningen från Tele2 är det anbud som som i kombination med pris bäst kunde leverera en flexibel lösning för hela landet som mötte våra högt ställda krav, säger Stefan Bengtsson, ordförande i Sunets styrelse.

Det handlar om ett så kallat svartfibernät där Tele2 kommer att ansvara för den grundläggande fiberinfrastrukturen medan Sunet själva står för nätdesign och den utrustning som gör det till ett fungerande ip-nät.

– Sunets nät är en otroligt viktig infrastruktur för Sveriges universitet och högskolor. Vårt nya nät kommer att ha en kapacitet på 100 Gbps och en annan design och topologi än dagens för stärkt redundans, säger Stefan Bengtsson.

– Vi är väldigt stolta över att få Sunets förtroende i ett så viktigt nätprojekt. Vi har en lång gemensam historia, nu ser vi fram emot att tillsammans bygga nästa generations fibernät för svenska universitets- och forskningsvärlden, säger Thomas Ekman, vd för Tele2 Sverige.

Det han anspelar på är att Comvik Skyport, grunden till det som idag är Tele2, redan 1991 övertog Sunets Internet-kunder utanför universitetsvärlden och därmed genom sitt bolag Swipnet blev Sveriges första kommersiella internetleverantör.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4