nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Tele2:s beslut – överklagar inte nya lagförslaget

Bristande, men bättre än alternativet – så beskriver Tele2 den nya datalagringslagstiftningen.
Därför kommer man inte lämna in något överklagande.

  • Artikel annons 1

En ny svensk datalagrinsstiftning har varit på gång, och den har efterfrågats av branschen. När regeringen nu äntligen har presenterat ett nytt lagförslag har den bemötts med en hel del kritik.
I ett pressmeddelande säger operatören Tele2 att man är glad över att det äntligen kommit något – och att det tagit häpnadsväckande lång tid att få ”ändan ur”·
 
Tele2 säger att lagförslaget har brister, men att det samtidigt innehåller flera av de delar som man efterfrågat. Bland annat utökade krav om förhandsprövning och differentierade lagringstider. Och just därför anser de att förslaget uppnår bättre balans mellan behovet av verktyg för brottsbekämpning och personlig integritet. 
På grund av detta planerar Tele2 att inte lämna in någon form av överklagande.
 
Datalagringsdebatten, som blev het efter att EU-domstolen i december 2016 slog fast att den svenska lagstiftningen inte var förenlig med mänskliga rättigheter, har inte varit helt lätt att följa. Detta då den vissa gånger präglats av inte helt korrekta påstående snarare än konstruktiv diskussion.
Därför efterfrågar operatören en mer faktabaserad debatt.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.