nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Riggwelter

Telejättarna går ihop: Börjar avveckla 3g-nätet

3g-nätet sjunger på sista versen och nu är det dags att förbereda för pension.
Det framgår när Tele2 och Telia nu börjar avvecklingen av det gemensamt ägda nätet.

  • Artikel annons 1

Telejättarna Tele2 och Telia äger tillsammans företaget Svenska UMTS-nät. Företaget har haft ansvaret för att bygga, äga och driva det gemensamma 3g-nätet. Och nu ska det även avveckla Sunab-nätet. Arbetet med en succesiv överflytt av trafik beräknas inledas i slutet av 2018 och sju år senare ska den var helt genomförd.

Avvecklas och modifieras

I dagsläget har 3g-nätet över 6 000 basstationer som först avvecklas och sedan modifieras för att återanvändas inom annan nätutbyggnad. Strategin innebär kostnads- och energieffektiviseringar för de båda operatörerna.

– 3G till 4G ligger helt i linje med vår nätverksstrategi, att flytta vidare från äldre nätteknologi och utveckla nästa generations nätverk. Som Sveriges mest energieffektiva operatör är vi oerhört stolta över att nu accelerera utvecklingen och därmed bli ännu mer kostnads- och energieffektiva, säger Samuel Skott, VD Tele2 Sverige.

Enligt företagen ska överflytten till andra nät inte påverka kunderna och transfern kommer övervakas.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.