nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telekombolagen kräver sin plats i mediaindustrin

Tv över ip och mobil. Det är vad som står på dagordningen när mässan IBC 2007 i Amsterdam slår upp portarna.
Telekombolagen, även de svenska, är där för att kräva sin del av uppmärksamheten från mediaindustrin.

  • Artikel annons 1

Att döma av svårigheterna att nå hemsidan för IBC 2007 är intresset stort när mässan i dag, fredag, öppnar. Konferensen startade redan igår och hela arrangemanget pågår till den 11 september.

Sid vid sida med de stor media- och innehållsbolagen står telekomoperatörer och systemtillverkare, för att presentera nya lösningar och samarbeten.

Här är några av aktiviteterna:

Teliasonera International Carrier demonsterar tillsammans med svenska Netinsight och japanska Astrodesign hur man kan distribuera okomprimerad video i ett switchat, optiskt nätverk över långa avstånd. Videotrafiken transporteras från Stockholm till Amsterdam, där besökarna kan beskåda bildkvaliteten på superhögupplösta bildskrämar, så kallad ultra hd 4k. Tekniken är tämligen ung men kan komma att användas i exempelvis digitala biografer.

Telia drog Motorola

Motorola slår på den stora trumman och radar upp pressreleaser. Även där figurerar Teliasonera. Det var nämligen Telias explosiva tillväxt för den nya bredbands-tv-tjänsten som tog Motorola förbi milstenen ”två miljoner sålda ip-tv-boxar”. Anmärkningsvärt är att det skedde bara fem månader efter att Motorola hade levererat en miljon boxar.

Telia är nu i snabb takt på väg mot 150 000 kunder på bredbands-tv.

– Vi har en ambitiös tidplan för utrullningen av våra digitala video-tjänster, säger Erik Hallberg, ansvarig för bredbandstjänster på Telia i Sverige, och tillägger att Motorolas utrustning är bäst i klassen.

Vad han inte nämner i sammanhanget är att Telias bredbands-tv efter lanseringen bromsades av brist på set top-boxar.

NSN ser helhet

En annan nyhet från Motorola är att de går med i Microsofts interoperabilitetsprogram för Mediaroom IPTV. Det handlar om mpeg4-kodare i Microsofts tv-plattform.

Motorola, som visar upp hela bredden i videoportföljen på IBC-mässan, har också tagit en affär tillsammans med Ericsson-ägda Tandberg Television. Det är UPC i Nederländerna som har valt deras lösning för video on demand.

Tandberg Television, för egen del, har just klarat sig igenom Microsofts interoperabilitets- och kvalificeringstester. Det är Tandbergs kodare för hd och sd som har passerat nålsögat.

Nokia Siemens Networks visar mobil-tv och ip-tv i Amsterdam. På mobilsidan handlar det huvudsakligen om dvb-h-tekniken. Sändningar pågår över mässområdet. NSN visar också exempel på hur tv och mobil-tv kan smälta ihop, där användarna får samma intryck och möjligheter i båda världarna.

Här handlar det bland annat om tekniker som UPNP, Universal Plug and Play, och DLNA, Digital Living Network Alliance. För att sy ihop ip-tv-lösningen med kundernas hemmanät har NSN även gått in i ett nära samarbete med Intel runt deras Viiv-processorer.

Ny oma-standard

Helhetslösningar är även Thomsons melodi. Redan på Von-mässan i Stockholm i juni visade det franska företaget sitt tv-system med integrerade mobiler.

I Amsterdam visar Thomson vad de kallar för ”Full mobile TV”, som bygger på oma bcast-standarden. Den innehåller bland annat en elektronisk innehållsguide och säkerhet inbyggd i sim-korten.

– Oma bcast smartcard profile är mobiloperatörernas förstahandsval för mobil-tv och innehållsskydd, efter som det placerar drm i sim-kortet och håller ner priserna på mobil-tv-terminalerna, säger Frédéric Caussarieu på Thomson.

Svenska Operax meddelar att deras bandbreddsverektyg har integrerats med vod- och ip-tv-lösningen från Seachange. Ett annat svenskt bolag, Agama, passar på att presentera release 3.0 av deras övervakningssystem för digital-tv nere i Amsterdam.

Ljudkodare vinner mark

Ännu mer väsen av sig verkar Stockholms-baserade Coding Technologies göra idag, med tre nya releaser i samband med IBC 2007. För det första meddelar man att 4i2i licensierar ljudkodaren mpeg4 aacplus. Den ska kombinderas med 4i2i:s optimerade videokodare.

Coding Technologies har också startat ett ljudcertifieringsprogram för digital-tv. Det är tänkt att garantera effektiv samverkan mellan professionella enheter och konsumentprodukter för standard-tv och hd-tv-system. En mängd tillverkare medverkar redan i programmet.

Den sistnämnda nyheten är att brasiliens digital-tv-forum väljer mpeg4 aacplus från Coding Technologies för marksänd digital-tv baserad på isdb-t.

Taggar:, , ,

  • Annons 3

Fler nyheter

Här är Plantronics nya namn

AMSTERDAM. Plantronics köpte Polycom under förra året. Nu har man bestämt sig för att byta namn.
– Namnet kommer från grekiska ordet för många, säger Paul Clark.

  • Annons 4

Conscia Netsafe vinner Cisco-pris

”Customer Experience Partner of the Year 2018. På Ciscos stora partnergala ärades Conscia Netsafe med titeln.
– De har varit först och kommit längst, säger Johan Stenstrand, partnerchef på Cisco.

”Vi har fått in en bra täckning av vår planet”

För två månader sedan släppte Tre sitt företagsabonnemang 3Världen Företag.
Och enligt Sofia Krook, ansvarig för B2B, har lanseringen varit enormt lyckad.
– Vi är jättenöjda och vi ser att det är otroligt attraktivt på marknaden, säger hon.

Iioote expanderar till Stockholm

”Marknadsmoment” och stort säljpotential inom IoT. Det är vad som fått systemintegratören Iioote att inta huvudstaden.
Ni ska man bygga upp ett ICT-kluster tillsammans med Qualit Solutions i Kista.