nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Magnus Österholm
FOTO: Telenor

Telenors 5g-strategi: Vi vill inte vara en flaskhals

Testverksamhet igång, men ännu finns inga utbyggnadsplaner. Telenors 5g-strategi är att kunna lansera tjänst 2020.

  • Artikel annons 1

Utvecklingen och standardiseringen av nästa generations mobilnät är snart klar. Operatörerna står i startblocken, men alla har valt lite olika strategier. Telia har tillsammans med Ericsson och Intel planer på att dra igång tester inom kort, medan Tele2 säger att de väntar tills allt är färdigt – och lägger pengarna på 4g istället.

Telenor befinner sig någonstans mitt emellan. Företaget har ett nätsamarbete med Tele2, och det är i den koalitionen som man diskuterar utbyggnadsplaner. Men man sitter inte på händerna för det. Parallellt pågår testverksamhet kring tekniken.

– Vi har ordentliga aktiviteter i Norge för att lära oss mer och för att kunna påverka standardiseringen. Där skaffar vi oss en egen uppfattning av prestandan och hur vi kan implementera tekniken, säger Magnus Österholm till Telekom idag.

I Sverige har man inga planer på att göra egna tester i närtid, utan det sköts på gruppnivå, men målet är att bygga ut nät här för att kunna erbjuda 5g-tjänster 2020.

– Jag tror att väldigt mycket kommer att hänga på när det finns terminaler framme. Det är inge idé att bygga ett landsomfattande nät om ingen kan använda det.

5g har kriterier som behövs

Telekom idag har tidigare pratat med experten Jens Zander som menar att 5g snarare är teknik för operatörer än för konsumenter. Det håller Magnus inte riktigt med om.

– Visst, om man tittar på hur ekosystemet ser ut i dag så har han en poäng, men han säger inget om vad som kommer i framtiden. Då kan det vara så att det krävs något helt annat och 5g har de kriterier som behövs, säger han.

Just av det skälet kommer Telenor att satsa på tekniken.

– För att vara med i branschen krävs det att vi har ett nät som är förberett för framtiden. Det kan mycket väl vara så att tjänster vi inte känner till i dag är ett krav om fem år. Då kan vi inte stå med ett nät som inte klarar av dem. Vi vill inte vara en flaskhals för framtida behov, säger Magnus.

Något han ofta tycker faller ur fokus är att 5g och 4g kommer att leva sida vid sida. Bara för att det finns en ny generation – innebär det inte att den äldre är passé över en natt.

– Jag tror att det är rimligt att vi startar med 5g i storstäder där vi ser att behovet finns. Där 4g inte klarar av att leverera en god upplevelse. Sedan får man bygga utefter att behoven uppstår. Men 4g-näten kommer att leva kvar parallellt.

Väntar med intresse

Ett frekvensband som samtliga experter anser är otroligt viktigt för 5g-utbredningen är 3,5GHz, och det instämmer även Telenors nätexpert i.

– Vi vet att PTS arbetar på en 5g-spektrum roadmap och vi väntar med stort intresse. Det är en förutsättning för det fortsatta arbetet och 3,5GHz är en viktig del i planen.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.