nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telenor inleder 5g-pilot med Ericsson

Telenor inleder ytterligare en 5g-pilot i Norge.
Projektet ska fortgå fram till 2020 då ambitionen är att lansera kommersiella 5g-tjänster.
– Genom att experimentera ser vi över de tekniska kraven för 5g, säger Ruza Sabanovic, teknikchef på Telenor Group.

  • Artikel annons 1

Året 2019 kommer att vara ett ”piloternas” år. Nu avslöjar Telenor att man tillsammans mer Ericsson sjösätter ytterligare ett pilotprojekt. Det hela kommer att genomföras i det kommersiella mobilnätet och innehåller både kunder och andra partners. Det här blir företagets andra projekt då man sedan tidigare har ett rullande i Kongsberg.

Syftet med det nya pilotprojektet är att testa 5g och tillsammans med leverantörer undersöka hur man ska dra största nyttan av tekniken. Det hela befinner sig i planeringsstadiet och går live under andra halvan av 2019.

I Sverige kommer man påbörja utbyggnaden av 5g-nätet under året. Detta tillsammans med Tele2 i det gemensamma bolaget Net4Mobility. Och även om piloten med Ericsson inte körs här i landet – kommer erfarenheterna vara ovärderliga när man väl lanserar sina 5g-tjäsnter.

– Det är viktigt för Telenor att aktivt testa 5G-tekniken med våra leverantörer för att få nya erfarenheter. Tillsammans med Ericsson kommer vi att undersöka hur 5G-nätverket kan utformas och hur teknik kan användas för att testa och utveckla nya produkter och tjänster, säger Ruza Sabanovic, teknikchef på Telenor Group.

 

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

Vestberg försvarar millimeter-strategin

Opålitligt och endast med fläckvis täckning enligt konkurrenterna.
Nu försvarar Verizon-chefen Hans Vestberg företagets 5g-strategi.
– När det gäller millimetervågor, så lever det upp till våra förväntningar, säger han.

  • Annons 4

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.