nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

36653_zz1f860320

Telenor kappas med stadsnäten

I början av december gjorde Telenorägda kommunikationsoperatören Open Universe entré. Nu har den öppna plattformen för bredband fått sin första stora kund.

  • Artikel annons 1

Det är fastighetsförvaltaren Graflunds som några veckor efter starten väljer att satsa på Open Universe. Affären innebär att totalt 2 300 boende i förvaltarens flerbostadshus i Eskilstuna och Strängnäs får tillgång till Telenors fibernät med hastigheter på upp till 1 Gigabit per sekund.

Vilka tjänster som önskas och vem som ska leverera dem är upp till de boende själva att bestämma.

– Open Universe erbjuder våra boende möjlighet att välja bland ett brett utbud av tjänsteleverantörer och samtidigt dra nytta av den höga kvalitet och service som Telenors fibernät representerar. Vi vet att valfrihet och flexibilitet är mycket viktigt för våra boende och ser i Telenor och Open Universe en bra partner, förklarar Anders Häggström, vd för Graflunds.

Även på Telenor är glädjen stor över att så snabbt ha tecknat ett avtal som sträcker sig över de kommande åtta åren.

– Vår målsättning är att ha ett brett och attraktivt utbud av tjänsteleverantörer som kan tillgodose framtidens krav på bredbandstjänster med hög kvalitet i form av internet, tv och telefoni, säger Mats Lundquist, affärsområdeschef Business på Telenor Sverige.

Fler nyheter

Experimentet utfördes med utrustning för ett par tusenlappar.
Experimentet utfördes med utrustning för ett par tusenlappar.

Gratis wifi till vilken risk som helst

Folk är beredda att ta stora risker för att få surfa gratis och blundar för användarvillkor som kan vara helt bisarra. Det visar ett experiment som gjordes i hjärtat av Londons politiska kvarter.

Det är inte hållbart att det offentliga it-stödet är så fragmenterat, menar forskaren Hannu Larsson.
Det är inte hållbart att det offentliga it-stödet är så fragmenterat, menar forskaren Hannu Larsson.

It ställer till det för offentlig sektor

Nästan varje kommun, landsting och myndighet sina egna it-system som inte kan samspela med varandra. Bristen på samverkan gör att det dyrt, ineffektivt och krångligt för medborgaren.

Johan Dennelind ska investera stort i nya b2b-erbjudanden.
Johan Dennelind ska investera stort i nya b2b-erbjudanden.

Telia ska bli nya generationens operatör

De närmaste åren ska Telia omformas till en nya generationens operatör. Det innebär att man investerar extra i ”verksamhetstransformation”, påskyndad fiberutbyggnad och nya erbjudanden till företagsmarknaden.

Inte minst wifi har ökat bandbreddsbehovet hos Sibylla-kedjan.
Inte minst wifi har ökat bandbreddsbehovet hos Sibylla-kedjan.

Sibylla skruvar upp kapaciteten

Sibylla stannar kvar hos DGC och ber operatören att skruva upp kapaciten i datanätet för att möta de växande behoven.

Skype i mobilen får bättre ljudkvalitet

Skype i mobilen blir bättre på att prestera bra samtalskvalitet i stökiga ljudmiljöer. Det är ett resultat av ett fokuserat arbete tillsammans med Lumia-teamet. Förbättringarna ska även nå Ios 8.

Telias kvarnar mal för bredband till Höör.
Telias kvarnar mal för bredband till Höör.

Telia satsar i Höör

Höörs kommun och Telia har gått in i ett långsiktigt samarbete för att bygga öppen fiber till hushåll och företag. Även 4g ska prioriteras.

Avaya siktar mot smb-toppen

Aastra, med rötterna i Ericsson, har alltid varit den okrönta kungen på den svenska växelmarknaden. Men i smb-segmentet utmanas de nu på allvar av Avaya som under det första kvartalet sålde flest nya anknytningar.

It-strul kostar miljarder

”Delaktighet är lösningen”

Fackförbundet Visions medlemmar förlorar i genomsnitt 26 minuter per arbetsdag på it-strul. Det innebär en kostnad enbart i den gruppen på cirka 2,6 miljarder kronor årligen. Lösningen är att ta med personalen mer i utveckling och upphandling av it, menar Vision.