nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

36653_zz1f860320

Telenor kappas med stadsnäten

I början av december gjorde Telenorägda kommunikationsoperatören Open Universe entré. Nu har den öppna plattformen för bredband fått sin första stora kund.

  • Artikel annons 1

Det är fastighetsförvaltaren Graflunds som några veckor efter starten väljer att satsa på Open Universe. Affären innebär att totalt 2 300 boende i förvaltarens flerbostadshus i Eskilstuna och Strängnäs får tillgång till Telenors fibernät med hastigheter på upp till 1 Gigabit per sekund.

Vilka tjänster som önskas och vem som ska leverera dem är upp till de boende själva att bestämma.

– Open Universe erbjuder våra boende möjlighet att välja bland ett brett utbud av tjänsteleverantörer och samtidigt dra nytta av den höga kvalitet och service som Telenors fibernät representerar. Vi vet att valfrihet och flexibilitet är mycket viktigt för våra boende och ser i Telenor och Open Universe en bra partner, förklarar Anders Häggström, vd för Graflunds.

Även på Telenor är glädjen stor över att så snabbt ha tecknat ett avtal som sträcker sig över de kommande åtta åren.

– Vår målsättning är att ha ett brett och attraktivt utbud av tjänsteleverantörer som kan tillgodose framtidens krav på bredbandstjänster med hög kvalitet i form av internet, tv och telefoni, säger Mats Lundquist, affärsområdeschef Business på Telenor Sverige.

Fler nyheter

– Vad är en phablet? Om det ser helt okej ut om man sätter den till örat är det en smartphone, annars är det en phablet.
Gartners Leif-Olov Wallin keynote-talade om mobilitet på höstens Nolldistans.
– Vad är en phablet? Om det ser helt okej ut om man sätter den till örat är det en smartphone, annars är det en phablet. Gartners Leif-Olov Wallin keynote-talade om mobilitet på höstens Nolldistans.

Gartner: Designa för diversitet

Telekom idags konferens Nolldistans, som gick av stapeln den 26 november, hade Gartner-analytikern och mobiltetsexperten Leif-Olov Wallin som keynote-talare. Att försöka standardisera mobila lösningar på en plattform eller en typ av enheter menar han är meningslöst.
– Vad ni än gör, tänk multi, multi, multi!

KST går som tåget hos Tele2, och SJ är en av de stora kunder som bidrar till tillväxten.
KST går som tåget hos Tele2, och SJ är en av de stora kunder som bidrar till tillväxten. FOTO: Stefan Nilsson/SJ

KST driver på hos Tele2

Tele2 har vuxit ordentligt på KST-området under 2014 med 50 procent fler användare. Bland ett 30-tal affärer finns SJ, NCC och Bonnier-koncernen. Och den ökade graden av standardisering i leveranserna anses gynna både Tele2 och kunderna.

Microsoft in bland ledarna på telefoni

Den hårda prispressen och övergången till virtualiserade lösningar fortsätter. Men Gartners magiska kvadrant för företagstelefoni innebär inga stora omflyttningar. De enda är att Microsoft klivit över strecket och placeras bland ledarna och att Aastra försvunnit.

Översvämningar, infekterat vatten, avgrävda kablar eller kravaller. Nu kan invånarna ringa till Sundbybergs stad dygnet runt för att få besked om läget.
Översvämningar, infekterat vatten, avgrävda kablar eller kravaller. Nu kan invånarna ringa till Sundbybergs stad dygnet runt för att få besked om läget.

Sundbyberg litar till telefonin när det krisar

Sundbybergs stad sätter upp ett krisnummer dit medborgarna kan ringa för att får information om pågående händelser dygnet runt. Det är telefonisterna hos Kalix Tele24 som sitter redo att svara.

Billerudkorsnäs samlas hos Telia

Efter samgåendet mellan Billerud och Korsnäs fanns ett stort behov av en enhetlig kommuniaktionsmiljö. Nu har Telia fått uppdraget att leverera de bärande delarna i den under de närmaste tre åren.

Jonas Angleflod lämnar över till Andreas Johnsson.
Jonas Angleflod lämnar över till Andreas Johnsson.

Uno byter vd

Andreas Johnsson tar över som vd för Uno Telefoni när Jonas Angleflod satsa på en egen startup inom wearables.

Klassikern Hesa Fredrik uppdateras med modern teknik. Signalen blir dock den samma.
Klassikern Hesa Fredrik uppdateras med modern teknik. Signalen blir dock den samma.

Hesa Fredrik blir digital

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap moderniserar varningssystemet VMA som bland annat omfattar de klassiska mistlurarna Hesa Fredrik som nu får uppkoppling via Rakel-nätet.