nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telenor planerar snabb släckning av 3g-nätet

Redan 2020 tänker Telenor pensionera sitt 3g-nät för att istället använda frekvenserna till 4g. Men bara i Norge, för i Sverige kan de inte bestämma själva.

  • Artikel annons 1

Telenor i Norge är offensiva med att pensionera trötta kommunikationstekniker. 2017 är det tänkt att de ska sluta att leverera analog telefoni i det fasta kopparnätet och nu har de bestämt ett dödsdatum för 3g i mobilnätet, rapporterar Ny Teknik.

Det var under Telenors kapitalmarknadsdagar som vd:n Magnus Zetterberg avslöjade operatörens planer. Redan går 60 procent av all datatrafik i norska Telenors nät via 4g och mer blir det snabbt vilket ökar behovet av bandbredd. Under nästa år är det också dags att lansera röstsamtal över 4g i Norge vilket gör att det finns möjlighet att börja slussa över kunderna helt från 4g-nätet.

Men även om det nu närmar sig en stängning av 3g-nätet blir 2g-nätet kvar längre, fram till 2025 är det tänkt. Detta för att både säkra möjligheten till röstsamtal där 4g-täckning inte finns och för att kunna leverera enkla datatjänster för m2m-kommunikation.

För Sverige har Telenor inga färdiga planer för 3g-avvecklingen och de kan inte själva besluta om när den ska ske eftersom de här har nätet tillsammans med konkurrenten Tre.

Etiketter:, , ,

  • Annons 3

Fler nyheter

Södra påbörjar 5g-resan

Ett första steg mot automation via 5g. Skogsägarföreningen Södra ansluter till Telias partnerprogram för 5g och tillsammans med operatören ska de utveckla tekniken vid massabruket i Mörrum.

  • Annons 4