nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telenor planerar snabb släckning av 3g-nätet

Redan 2020 tänker Telenor pensionera sitt 3g-nät för att istället använda frekvenserna till 4g. Men bara i Norge, för i Sverige kan de inte bestämma själva.

  • Artikel annons 1

Telenor i Norge är offensiva med att pensionera trötta kommunikationstekniker. 2017 är det tänkt att de ska sluta att leverera analog telefoni i det fasta kopparnätet och nu har de bestämt ett dödsdatum för 3g i mobilnätet, rapporterar Ny Teknik.

Det var under Telenors kapitalmarknadsdagar som vd:n Magnus Zetterberg avslöjade operatörens planer. Redan går 60 procent av all datatrafik i norska Telenors nät via 4g och mer blir det snabbt vilket ökar behovet av bandbredd. Under nästa år är det också dags att lansera röstsamtal över 4g i Norge vilket gör att det finns möjlighet att börja slussa över kunderna helt från 4g-nätet.

Men även om det nu närmar sig en stängning av 3g-nätet blir 2g-nätet kvar längre, fram till 2025 är det tänkt. Detta för att både säkra möjligheten till röstsamtal där 4g-täckning inte finns och för att kunna leverera enkla datatjänster för m2m-kommunikation.

För Sverige har Telenor inga färdiga planer för 3g-avvecklingen och de kan inte själva besluta om när den ska ske eftersom de här har nätet tillsammans med konkurrenten Tre.

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

IP Soft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IP Softs Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.