nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Paasikivi

Telia investerar i finska 5g-frekvenser

Nu har Telia säkrat 130 MHz frekvenser i det finska 3,5 GHz bandet. Det möjliggör starten av kommersiell 5g-drift från och med inledningen av 2019.

  • Artikel annons 1

Det finska kommunikationsministeriet har meddelat resultatet av den tillståndsauktion som inleddes 26 september i år – och Telia Company har säkrat 130 MHz frekvenser i 3,5 GHz bandet. De nya frekvenserna möjliggör starten av kommersiell 5g-drift från och med inledningen av 2019.

Förväntningen är att 5g kommer förbättra hastigheten i mobila nätverk upp till 20 gånger jämfört med dagens nätverk, och höja kapaciteten hundrafalt. Med 5g höjs förmågan att ansluta en mycket stor mängd apparater till nätet. Till detta kommer möjligheten att införa tjänster som kräver mycket låg latens och extrem tillförlitlighet.

Testar 5g-nät i Helsingfors

Den 5 september 2018 invigde Telia Company ett förkommersiellt 5g-nät i centrala Helsingfors på testfrekvenser från Kommunikationsverket. Tillväxten på 5g-marknaden är beroende av att tillverkarna levererar standardiserade, 5g-förenliga kommunikationsverktyg, som modem, läsplattor och mobiltelefoner. Utvecklingen av den femte generationens nät förväntas öka takten ytterligare när frekvenser i 26 GHz bandet släpps.

De tillstånd som ges i 3,5 GHz bandet gäller i 15 år med start den 1 januari 2019, och priset för frekvensblocken är 30,3 miljoner euro inklusive de administrativa avgifterna för auktionen. Betalningen till Kommunikationsverket kommer att göras i fem delar under fem år.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.