nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telia knyter nytt samarbete kring 5g

Ericsson och Telia ska tillsammans bli först med 5g i Europa. Det innebär ingalunda att den svenska nätjätten får monopol på operatören, värsta konkurrenten Huawei har precis gjort upp om ett eget samarbete.
– Vi måste jobba med många säger nätchefen Mats Svärdh.

  • Artikel annons 1

– Mjukvarubaserade nät gör att många fler aktörer, även små, kan vara med och det snabbar på utvecklingen, säger Mats Svärdh.

– Mjukvarubaserade nät gör att många fler aktörer, inte bara de stora, kan vara med och det snabbar på utvecklingen, säger Mats Svärdh.

Redan när avtalet med Ericsson offentliggjordes i januari betonade Teliasoneras globala nätchef Mats Svärdh att operatörens satsning på 5g inte kommer att vara någon paketlösning från en leverantör. Snarare kommer virtualiserade plattformar och öppna api:er att göra det betydligt lättare att kombinera olika tillverkares produkter för att få den bästa helhetslösningen. Det synsättet återkommer han till när Telia nu inlett ett fördjupat 5g-samarbete även med Huawei.

– Vi jobbar och måste jobba med många leverantörer. Det vi gör är att vi skiktar upp stacken vilket gör det möjligt för många spelare att komma in och göra en del. Huawei är stora och väldigt kapabla och samarbetet handlar om att använda det som de är bra på, säger Mats Svärdh.

Ti: Vad skiljer då mellan samarbetena med Ericsson och Huawei?

– Ericsson har valt oss som partner för att bli först med 5g, det är inget via har uttalat i de andra samarbetena. Där handlar det mer om den bredare lanseringen 2020. Så här tidigt i processen har vi ju inte valt leverantörer för helheten utan vill utveckla tekniken tillsammans.

Ti: Du är precis på väg hem från MWC, hur ligger tillverkarna till jämfört med för ett år sedan?

– De har kommit så långt som jag då hoppades att de skulle göra. Under MWC förra året pratade man väldigt mycket om vad näten skulle kunna och vilka funktioner de skulle ha, det var mycket teori. I år ser vi att delar av det som ska bli 5g börjar ta form på riktigt, till exempel network slicing och beam forming (tekniker för att skikta trafiken i nätet respektive styra radiotrafiken till precis den plats där användaren befinner sig). Utvecklingen går framåt med raska steg.

Ti: Skulle man kunna säga att det gått från snack till verkstad?

– Jag det tycker jag är en bra beskrivning av nuläget och om ett år tror jag att vi kommit ännu längre. Då räknar jag med att delarna som vi ser nu kommit samman till de första delmängderna av kompletta system. Nästa år kommer vi också att få se mer specifika usecases kopplade till enskilda kunder.

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

  • Annons 4

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.