nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telia slog nytt världsrekord – i hastighet

Snart kan sega nät och dålig täckning i tunnlar vara ett minne blott.
Detta då Telia lyckats slå till med ett nytt hastighetsrekord.
– Så småningom ska vi få upp hastigheten i 700-800 mbit/sek, säger Dag Wigum på operatören.

  • Artikel annons 1

Mobilnätet i gamla tunnlar lämnar många gånger en hel del att önska. Det märks inte minst i järnvägstunnlar där näten har svårt att tillgodose behoven för tågpassagerare. I vårt västra grannland, där tågtunnlarna är många och långa – är detta ett stort problem.

Men nu ska man råda bot på det. Samferdselsdepartementet, den norska motsvarigheten till Trafikverket, har beviljat medel för att förbättra täckning och tekniken på dessa sträckor. Och Telia är de som kommer att göra den tekniska lösningen.

– Vi har byggt ett 4g+ nät med dubbla band, i det här fallet 1 800 MHz och 2 600 MHz. Det ger en kapacitet och hastighet som bör täcka passagerarnas behov, säger Dag Wigum, teknikchef på Telia Norge.

När man testade tekniken i Holmestrandtunneln lyckades man inte bara få till bra kapacitet – utan man lyckades få till rekordhastighet.

– Med 560 mbit/s har vi satt världsrekord i hastighet i en tunnel. Det vi testat fungerar väldigt bra för att bygga höghastighetsnät i järnvägstunnlar. På lång sikt är det möjligt att vi får till den här lösningen även i Romreiksporten och andra tunnlar, säger Dag Wigum.

Taggar:, ,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Luleå bygger testmiljö för 5g

Snart ska Luleå få 5g. Stadens universitet kommer tillsammans med bland annat Telia och Ericsson bygga en testmiljö.
– Vi är upprymda över att få en av de första 5g-installationerna i Sverige, säger projektledaren Karl Andersson.