nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Johan Dennelind.

Uppdaterad – Telia: ”Sorgligt kapitel”

Telia Company har gått med på en global uppgörelse beträffande affärerna i Uzbekistan som slutar med böter på närmare åtta miljarder kronor.

 • Artikel annons 1

Efter många och långa vändor ser nu Telias affärer i Uzbekistan ut att vara till ända. Enligt ett pressmeddelande har operatören ingått en uppgörelse med den amerikanska finansinspektionen, det amerikanska justitiedepartementet och den allmänna åklagarmyndigheten i Nederländerna. Uppgörelsen rör Telias transaktioner i Uzbekistan och avslutas med att operatören betalar 965 miljoner dollar, eller motsvarande 7,7 miljarder svenska kronor

– Med dagens uppgörelse sätter vi punkt för ett sorgligt kapitel i Telia Companys historia. Bolagets nuvarande styrelse och ledning har sedan 2013 arbetat hårt och ansvarsfullt för att förstå vad som gick fel, för att åtgärda brister, för att minimera risken för framtida misstag och för att stärka förtroendet hos alla våra intressenter. Vi har kommit långt i byggandet av ett mer hållbart bolag med starkt fokus på bolagsstyrning och regelefterlevnad. Men det är en resa utan slut att förankra detta i vår kultur så att alla anställda förstår hur viktigt det är att alltid göra rätt. Dagens uppgörelse och sanktion är en smärtsam påminnelse om vad som händer om vi inte gör det, säger Johan Dennelind, vd och koncernchef i Telia Company, i ett uttalande.  

Härva av korruption  


Sedan 2014 har amerikanska och holländska myndigheter undersökt Telias förehavanden i Uzbekistan och kommit fram till att Telia Companys handlingar är i strid mot FCPA, (Foreign Corrupt Practices Act). Slutsatsen är att korrupta betalningar motsvarande 330 miljoner dollar har genomförts av bolaget, bland annat i samband med affärer med den lokala partnern Takilant Ltd. Bötesbeloppet på 965 miljoner dollar ska utbetalas till de amerikanska och holländska myndigheterna som genomfört granskningen.

Uppgörelsen rör enbart Telia Companys ansvar och de fel som bolaget begått. Svenska åklagare utreder enskilda individer verksamma inom bolaget.

Åklagarmyndigheten agerar

Enligt uppgifter från förmiddagen, (22 sept), har den svenska åklagarmyndigheten väckt åtal mot ett antal tidigare anställda hos Telia Company. Samtidigt väcks talan mot Telia Company om förverkande av vinster som uppkommit genom eventuellt brott.

Kommentarer

4 reaktioner till “Uppdaterad – Telia: ”Sorgligt kapitel””

 1. Sven Modig skriver:

  Varför skulle Telia lyda under amerikansk lag? Du får gärna förklara detta? Dessutom under holländsk lag?

  1. Magnus Bergström skriver:

   Hej Sven

   Telia Company och andra internationella företag innefattas av internationella lagar och regler vid affärer utanför hemmaplan. Och i det här fallet även utanför EU och andra europeiska samarbetsavtal. Om det finns misstankar om att bolaget till exempel är innefattat i korruption kan därmed andra staters myndigheter undersöka och granska bolaget i fråga. I detta fall har både holländska och amerikanska myndigheter genomfört undersökningar av Telia och lyckats avslöja korrupta affärer.

   Hälsningar

   Magnus B, Telekom idag

 2. Leif Steen skriver:

  Äntligen kanske det går att tvätta bort mygelstämpeln på Telia, men ärligt talat, kom inte den här affären in via sammanslagningen med finska Sonera? Tråkigt bara att det i huvudsak blir Telias svenska kunder och offentlig sektor som får betala notan till USA och Holland. Inga pengar ännu till svenska staten i sikte. Eller har Telia bokat upp beloppet från tidigare vinster i sin årsredovisning?

  Telia har fortfarande en del att svara upp för.

  1. Magnus Bergström skriver:

   Hej Leif

   Det har du nog rätt i. Den här historien har sannolikt fler vinklar och vrår som ännu inte kommit fram.

   Hälsningar

   Magnus, Telekom idag

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

 • Annons 3

Fler nyheter

 • Annons 4

Mer surf i glesbygden

Enligt den senaste statistiken från Telenor ökar mobilsurfandet stort över hela Sverige. Men främst i glesbygden och mest hos pensionärer.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här