nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telias 5g-test passerade 500 Mbit/s med råge

Tallinns hamn fick Europas första publika 5g-test. Telias Mattias Männi drar flera viktiga lärdomar av projektet.

  • Artikel annons 1

I september var de långa förberedelserna äntligen färdiga. 5g-basstationen från Ericsson var monterad i hamnen, och Intels 5g-plattform på en av Tallinks färjor som trafikerar Östersjön.

– Intel fick jobba hårt med sin utrustning som är i två delar för att den skulle kunna monteras på färjan. Sladden var helt enkelt för kort i grundutförandet, säger Mattias Männi, som är Network Strategy & Planning Manager på Telia Eesti och ansvarig för 5g-projektet.

– Det är inte så enkelt som att bara förlänga sladden. De var tvungna att göra många tester i labbet för att visa att det fungerade.

De ungefär 2000 passagerarna konsumerar mycket data med smarta telefoner och plattor, och färjorna kräver också uppkoppling bland annat för sina informations- och kommunikationssystem. Idag sköts konnektiviteten av mobilt bredband LTE från olika operatörer som kopplas till wifi under tiden färjan är i rörelse, och av fiberanslutning medan den ligger dockad.

– 5g har potential att förbättra konnektiviteten rejält med sin förmåga att hantera stora datamängder. Vi ville bevisa att konceptet fungerar även i en miljö som inte är perfekt utan som påverkas av vind och väder, säger Mattias Männi som kallar sin 5g-ansvarighetstitel mest ett hobbyprojekt.

Han tycker att det är viktigt att poängtera att det inte är 5g än, utan ett steg på väg mot den nya generationen eftersom 5g-standarden kommer att bestämmas först kring 2020.

Hur fungerade testet?

– På grund av att vi använde frekvensen 28 GHz kunde vi bara köra i en månad, eftersom frekvensen behövdes till annan radiotrafik. Men det har fungerat bra, även om det har varit mer manuellt arbete än vad som krävs normalt eftersom vi varje gång färjan har kommit in till hamnen har behövt upprätta en länk manuellt.

Datamängderna som 5g kan hantera är en viktig del. Hur mycket har ni klarat av?

– Vi har inte siktat på ”peak-nivåer” och av konkurrensskäl kommer jag inte säga exakt vilka nivåer som vi nådde. Men Tallink sa innan att de var nöjda om vi kunde nå 500 Mbit/s och det gjorde vi. Flera gånger högre faktiskt, säger Mattias Männi.

Har ni haft några problem som ni kan dela med er av?

– Vi har inte haft problem, men vi har haft flera utmaningar och vi har lärt oss mycket, säger Mattias Männi och räknar upp två områden.

Först berättar han att det hade varit ett enklare val att jobba med bara en leverantör för all teknik eftersom allt då hade varit synkroniserat. Men de ville jobba med två leverantörer för att som operatör få en bättre känsla för vad som bubblar i branschen.

– De har faktiskt fått mjukvarorna att fungera tillsammans redan under 2017. Fast vi har bara kunnat använda de mest basic funktionerna i det här testet.

Sedan tar Mattias Männi upp den intiala placeringen av basstationen som den andra utmaningen.

– Vi insåg efter ett tag att all ström bröts varje kväll där vi placerat den först, på grund av säkerhetsbestämmelser eftersom det var som färjorna tankades. Rebooten efter ett strömavbrott tog 1,5 timmar med alla inställningar, så vi var tvungna att flytta den.

Det här är Telia Eestis andra 5g-projekt. Tidigare har man också utrustat ett litet arbetsfordon, en excavator, med 360-kamera, ljud och 5g-uppkoppling. Den har därefter gått att styra på distans med hjälp av en vr-hjälm.

– Vi ville bevisa att systemet fungerar och kan hjälpa till så att människor slipper att jobba i farliga miljöer. Trots alla möjliga sorters tekniska utmaningar under projektet så var vi väldigt nöjda med resultatet som vi fick.

Har ni ytterligare 5g-projekt i planeringen?

– Telia Eesti och Telia Sverige har tillsammans med Ericsson lovat att leverera 5g till kunder redan 2018. Vi jobbar hårt för att nå det målet.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

  • Annons 4

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.