nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telias köp ska pressa Telenor

Ett förvärv som ska stärka Telias närvaro i Norge.
Telekomjätten gjorde i somras upp med TDC om att köpa deras norska verksamhet.
Ett köp som ger stora möjligheter på marknaden.

  • Artikel annons 1

Danska TDC har varit ett rubrikernas företag 2018. Detta då MTG och de danska pensionskassorna slagits om telekomkoncernen.

Men en sak som inte kommer ingå i affären är den norska verksamheten. Detta då det under högsommarhettan blev klart att Telia köper den delen.

En viktig del i affären är GET, en ledande leverantör av fasta tjänster med totalt 518 000 hushåll och företag anslutna till sitt fibernätverk. Därtill får Telia TDC:s B2B-verksamhet vilket tillsammans med den redan befintliga företagsaffären kommer möjliggöra bättre konvergerande erbjudande.

Satsar på ledning

Genom köpet, som har ett värde av nära 23 miljarder kronor, kommer Telias ställning stärkas rejält och man satsar på att kunna utmana om en ledande position i Norge. Det kan jämföras med hur det sett ut tidigare då man varit beroende av konkurrenten Telenor och att få använda deras infrastruktur.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna presentera överenskommelsen att förvärva TDC:s verksamhet i Norge. Vi skapar en ledande konvergent operatör för både konsumenter och företag i Norge som på allvar kan konkurrera på marknaden med ett flertal attraktiva och nya produkter och tjänster, säger Johan Dennelind, vd och koncernchef för Telia Company.

Förvärvet uppskattas leda till vissa kostnader för integration under de första två åren. Men effektivitetsvinster och förväntade synergier kommer väga upp det här med råge.

– Vi har genomfört en rad lyckade förvärv i Norge och jag är helt övertygad om att den här transaktionen inte är ett undantag, säger Johan Dennerlind.

Affären är undertecknad och under hösten ska relevanta myndigheter pröva förvärvet.

  • Annons 3

Fler nyheter

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

  • Annons 4

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.

Telia och Ericsson håller de autonoma lastbilarna rullande

Nu rullar självkörande el-lastbilar i Jönköping, För projektet har tillverkaren Einride inlett ett nytt 5g-samarbete med Ericsson och Telia.
– Det är viktigt för oss att få veta vilka bakomliggande krav som kommer ställas på vårt nät, säger Telias teknikchef Mats Lundbäck till Telekom idag.