nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telias köp ska pressa Telenor

Ett förvärv som ska stärka Telias närvaro i Norge.
Telekomjätten gjorde i somras upp med TDC om att köpa deras norska verksamhet.
Ett köp som ger stora möjligheter på marknaden.

  • Artikel annons 1

Danska TDC har varit ett rubrikernas företag 2018. Detta då MTG och de danska pensionskassorna slagits om telekomkoncernen.

Men en sak som inte kommer ingå i affären är den norska verksamheten. Detta då det under högsommarhettan blev klart att Telia köper den delen.

En viktig del i affären är GET, en ledande leverantör av fasta tjänster med totalt 518 000 hushåll och företag anslutna till sitt fibernätverk. Därtill får Telia TDC:s B2B-verksamhet vilket tillsammans med den redan befintliga företagsaffären kommer möjliggöra bättre konvergerande erbjudande.

Satsar på ledning

Genom köpet, som har ett värde av nära 23 miljarder kronor, kommer Telias ställning stärkas rejält och man satsar på att kunna utmana om en ledande position i Norge. Det kan jämföras med hur det sett ut tidigare då man varit beroende av konkurrenten Telenor och att få använda deras infrastruktur.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna presentera överenskommelsen att förvärva TDC:s verksamhet i Norge. Vi skapar en ledande konvergent operatör för både konsumenter och företag i Norge som på allvar kan konkurrera på marknaden med ett flertal attraktiva och nya produkter och tjänster, säger Johan Dennelind, vd och koncernchef för Telia Company.

Förvärvet uppskattas leda till vissa kostnader för integration under de första två åren. Men effektivitetsvinster och förväntade synergier kommer väga upp det här med råge.

– Vi har genomfört en rad lyckade förvärv i Norge och jag är helt övertygad om att den här transaktionen inte är ett undantag, säger Johan Dennerlind.

Affären är undertecknad och under hösten ska relevanta myndigheter pröva förvärvet.

  • Annons 3

Fler nyheter

Tieto och Telia ingår partnerskap kring 5g

Tieto har ingått ett strategiskt partnerskap med Telia kring 5g. Företagen kommer ta fram nya användarfall, produkter och tjänster till ekosystemet kring 5g och tillsammans med kunder påskynda utvecklingen i Sverige.

NetOnNet tar in Telness i abonnemangsutbudet

Telness tar in 20 miljoner i investeringar – och två nya delägare. Samtidigt utökar NetOnNet sitt abonnemangsutbud med uppstickaren.
– Vi visar att användaren inte behöver binda upp sig hos de stora operatörerna, säger Telness vd Martina Klingvall till Telekom idag.

TeleComputing byter namn – blir Visolit

Sju förvärv och nya utmaningar. 2019 byter Telecomputing namn till Visolit.
– Marknaden förändras, kunderna har förändrade behov och vi själva har förändrats, därför byter vi nu även namn, säger koncernchefen Terje Mjøs.

  • Annons 4