nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.

  • Artikel annons 1

Internet är för många av oss ett av de absolut viktigaste verktygen i våra liv. Men tekniken innebär inte bara möjligheter, det finns baksidor med ständig tillgänglighet och informationsspridning.

Bland dessa finns fenomen som Momo Challenge och Blue Whale Challenge – en form av onlinehat. De båda påstods vara en utmaning på nätet som via chatt-appar uppmanade till elaka, otäcka och ibland farliga handlingar. De som lade upp fotobevis fick gå vidare till nästa utmaning.

Nu, som en reaktion på detta och annan viral elakhet lanserar Telia ”Mormor Challenge”, en chattbot som istället ska uppmana till kärlek.

– Internet ger oss fantastiska möjligheter, men som med mycket annat finns det såklart baksidor. Som ledande aktör är det därför viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning. Därför är vi stolt samarbetspartner till Friends, där vi genom åren har tagit ut en rad initiativ i det viktiga arbetet mot näthat. Med Mormor Challenge vill vi med glimten i ögat och med enkla medel visa att vi tillsammans och med gemensamma krafter kan se till att göra internet härligare, säger Anders Tillander, chef för Telias konsumentaffär.

Motverkar mobbning

Så vad gör då mormor? Jo, de som chattar med henne uppmanas till att utföra snälla handlingar. Det kan röra sig om saker från att höra av sig till någon man inte sett på länge, skicka hjärtemojisar eller stötta en youtuber med taskigt kommentarsfält. Mormor svarar i sin tur med snälla bilder gif:ar och hejarop.

– 60 000 barn i Sverige är utsatta för mobbning och vi på Friends vet att just kränkningar på internet är vanligt förekommande, både bland barn och vuxna. Vi är glada att Telia på olika sätt vill jobba för ett schysstare internet, och stödjer oss i vårt arbete mot mobbning. Det finns många positiva saker med internet, men det är viktigt att vuxna är goda förebilder och har en ständig dialog med barn och unga om samtalstonen på nätet, säger Per Leander, generalsekreterare för stiftelsen Friends.

Snäll fram till jul

Friends har i år även tagit fram Snällkalendern som uppmanar alla att göra en snäll handling fram till jul. Förhoppningen är att denna samt uppmaningarna som mormorboten ger ska göra skillnad och få fler att inse att även små elakheter kan göra stor skada.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Arbetssätt och kultur är levande och behöver ständigt underhåll”

Nyheter

Öppenhet, interaktion, flexibilitet, kreativitet och synergi. När Tre utvecklade sitt nya huvudkontor var visionen tydlig.
Men hur har det fallit ut i verkligheten?
– Första veckan i 3Huset var jag glatt överraskad över nyfikenheten och hur mycket våra medarbetare nyttjade möjligheterna, säger Helena Körberg, projektledare för Tres nya huvudkontor.