nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Förutom komradions antenn finns plats för ytterligare två antenner. Produktionsversionen ska vara utrustad med chip för att läsa rfid-taggar. FOTO: Per Åhman

Slitvarg med potential

Inom kort släpps Runbos första surfplatta. En ruggad enkilosklump som erbjuder imponerande kommunikationsmöjligheter. Vi har testkört P12.

  • Artikel annons 1

Exemplaret av P12 som vi fått låna är en prototyp, till handeln kommer Runbos nya tablet först i slutet av oktober. En del av den funktionalitet som ska finnas på plats i den färdiga produkten saknas och mjukvaran är inte heller den riktigt klar. Något betyg blir det därför inte men det hindrar oss inte från att testa det som går.

Till att börja med kan vi konstatera att det är ett stabilt och väl genomtänkt bygge. Plattan är ip67-klassad och alla luckor är väl tätade. Dessutom slipper man öppna dem speciellt ofta för P12 har två magnetiska kontakter för laddning, filöverföring och kommunikation med tillbehör, en på långsidan och den andra på kortsidan.

En uppsättning fysiska navigationsknappar gör det möjligt att klara många arbetsmoment även med lite tjockare handskar på. Tack vare bakgrundsbelysning är de också lätta att hitta även i mörker. Dessvärre är en av dem lite för lätt att hitta och komma åt – larmknapp längs ner till höger. Extra allvarligt är det då mjukvaran åtminstone i testversionen drar igång larmet redan vid ett lätt tryck.

Kommunikation på alla kanaler

Desto smartare är volymratten på ovansidan – så mycket smidigare än ett dragreglage på skärmen. Möjligen hade den kunnat få byta plats med jätteantennen som nu sitter illa till när P12 ska användas på högkant. Antennen sitter inte där för att ge bättre mobiltäckning till de två simkorten som ryms i P12 utan hänger ihop med den egenskap som blivit något av ett kännemärke för Runbo, kombinationen av mobiltelefoni och kommunikationsradio. P12 har helt enkelt en inbyggd komradio på 4W som klarar både analog och digital (drm) radio. Till sin rätt kommer det på alla arbetsplatser där den lokala kommunikationen idag sker via radio. Behövs gruppkommunikation över stora avstånd finns också stöd för push to talk via mobilnätet.

Budgethårdvara men bra med minne

Jämför man grundhårdvaran i P12 med den i premiumplattor för konsumentmarknaden blir man inte oväntat besviken. Men P12 är knappast tänkt för krävande spel och vid vanlig användning upplever vi aldrig plattan som slö. En bidragande orsak till det är den goda tillgången på arbetsminne, 3 GB gör att P12 orkar hålla igång många appar samtidigt.

Skärmen är inte jättekul, upplösningen är förhållandevis låga 1280×800 pixlar vilket i prototypen påverkar användbarheten då gränssnittet inte fullt ut anpassats till skärmstorleken men det ska fixas till innan P12 är klar för butik. Skärpan på skärmen är ändå okej och ljusstyrkan räcker till för utomhusanvändning – i alla fall så länge solen håller sensommarintensitet.

Mycket prisvärd

Några större överraskningar innehåller mjukvaran inte, i princip handlar det om Android 5.1 i standardutförande. Med vi hade gärna sett att P12 fått minst version 6 istället. Den här typen av ruggade enheter har en lång förväntad livslängd och det hade därför känts bra att starta med ett nyare operativsystem. Runbo lovar uppdateringar via mobilnätet men om det också innebär större versionhopp är oklart.

Det sista vi kan konstatera är att Runbo P12 ekonomiskt ser ut att vara ett kap. 7 995 kronor exklusive moms är en hel del pengar men ruggade enheter av den här digniteten kan vara avsevärt dyrare och P12 kan dessutom ersätta både telefon och surfplatta. Nu hoppas vi bara att slutresultatet blir så bra som utlovas.

FOTNOT:

Exemplaret av P12 som vi fått låna är en prototyp. Till handeln kommer Runbos nya tablet först i slutet av oktober. En del av den funktionalitet som ska finnas på plats i den färdiga produkten saknas och mjukvara är inte heller riktigt klar. Något betyg blir det därför inte men det hindrar oss inte från att testa det som går.

Etiketter:, , ,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.