nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Tillbehören hetast på MWC – VR hetast av allt

När innovationstakten för mobila enheter saktat in är det istället mot tillbehören vi ska blicka för att se nyskapande teknik och häftiga tillämpningar. 

  • Artikel annons 1

Vi har förvisso redan fått se några jättarna på mobilmarknaden släppa nya telefoner. Säkerligen bra telefoner, givetvis snäppet bättre än tidigare modeller, men de där lite extra gälla glädjetjuten tycks allt oftare förvandlas till avmätta golfapplåder. Det sker enkelt uttryckt ganska lite revolutionerande inom smartphone-utvecklingen just nu.

Därför är det inte förvånande att mobiltillverkarna istället snabbt försöker positionera sig i toppen på andra närliggande hetare områden. Förra året var det smarta klockor och andra wearables, i år verkar det utan tvekan råda VR-feber på mässan. Det är ett område med enorm wow-faktor och gigantisk tillväxtpotential inom flera användningsområden. 

Som de flesta känner till börjar konsumentversionen av Oculus Rift (som Facebook köpte upp) rullas ut nu och tack vare samarbete med Microsoft skickas bland annat xbox-handkontroller med i paketet. Samsung har sedan tidigare lanserat sin Gear VR och Google sin budgetvariant Cardboard (även om de, i likhet med Apple, ryktas arbeta på något betydligt mer avancerat) och hela hajpen kring VR påminner om hur det såg ut på mobilmarknaden för några år sedan. Alla frågar och spekulerar i nästa pryl och nästa tekniska landvinning. 

Under den pågående MWC i Barcelona har vi fått se flera VR-prylar. Bland annat har HTC presenterat släppdatum och pris för konsumentversionen av sin Vive (bild nedan), som utvecklats i samarbete med spelutvecklare Valve. Förhandsbokningar startar 29 februari och den ska finnas på kundernas huvuden den 1 april. Priset är satt till 799 dollar. 

htc_vive_consumer_edition

HTC Vive levereras med två trådlösa handkontroller, två laserbasstationer för rumsbaserad rörelsetracking, en hub för att samla in data och skicka den till datorn samt två spel – Job Simulator: 2050 Archives från Owlchemy Labs och Fantastic Corporation från Northway Games. Headsetet har en frontkamera, en integrerad mikrofon, Bluetooth, och en ny funktion som kallas Vive Phone Services, som ger användarna tillgång till telefonens funktioner för att hantera telefonsamtal, läsa textmeddelanden, se kalenderinbjudningar och liknande.

Samsung pratade en hel del om VR-kompabilitet under Galaxy-lanseringen, och kommer också att skicka med ett Gear-paket till alla som köper en Galaxy de kommande veckorna. Under själva lanseringen ombads publiken två gånger att sätta på sig det Gear-headset som placerats under varje säte. Första gången vid själva visningen av Galaxy, där en virtuell box öppnades och därefter vid demonstrationen av Samsungs nya 360-kamera (se bild nedan) som ska kunna användas för att producera VR-material.

zuckerberg at mwc

Och som om den hajpen inte var nog fick vi se självaste Mark Zuckerberg göra ett snabbstopp på Samsungs scen för att hajpa VR-tekniken ytterligare. 

– VR är nästa plattform där vem som helst kan uppleva vad de vill. Det kommer att förändra vårt sätt att leva, arbeta och kommunicera, menade Facebook-bossen och fortsatte med att föreställa sig människor sitter vid en virtuell lägereld tillsammans med vänner runt om i världen, och ser en på en film tillsammans, eller hur föräldrar kan dela sitt barns första steg med andra i en 360-gradersvy. Att han tänker sig att detta sker innanför Facebooks murar behövde han inte förtydliga.

lg-360-vrStörst hajp blev det dock för LG:s VR-headset LG 360 VR (bild ovan). Tekniskt är det ingen revolution, det är snarare ”sämre” än konkurrenterna i flera avseenden men överlägset på en springande punkt – bekvämlighet. Säga vad man vill om Oculus Rifts häftiga tillämpningar – alla som prövat det vet att det inte är något man springer runt med någon längre tid. Gamnacke kan i framtiden lika gärna kallas VR-nacke om headseten inte blir lättare, mindre och bekvämare. Det lär de såklart bli och LG tar ett steg i helt rätt riktning. 360 VR är det första hyfsat avancerade headset vi kan kalla glasögon. Det har till exempel inga remmar som måste spännas runt huvudet och väger mindre än andra tillverkares headset. Det kan kopplas till LG G5 med usb-c (hrmf … Samsung?) och har två små 960 x 720-displayer inbyggda. 

lg_360_camOch när man ändå släpper ett headset kan man väl lika gärna passa på att släppa en 360-kamera också? LG:s variant heter LG 360 Cam och är en kamera med två 13-megpixelsensorer som kan spela in video i 360 med upplösningen 2560 x 1280 pixlar med 30 fps som kan sparas på sd-kort.

Det gick också mer eller mindre bekräftade rykten om att Sony också skulle passa på att visa upp ett Xperia VR-headset. Så har ännu inte skett. Däremot visade man tre andra häftiga prylar: Xperia Ear, Xperia Eye och Xperia Projector. 

sony_xperia_ear_sideXperia Ear är en trådlös öronsnäcka som ger användbar information såsom kalenderpåminnelser, väder och de senaste nyheterna till användare på språng. Enheten ska drivas av Sonys röstteknik och kan alltså svara på röstkommandon. Den kan ansluta till en Android-smartphone via nfc eller bluetooth och är dessutom vattentät. Xperia Ear finns tillgänglig i början av sommaren 2016.

sony_xperia_eyeXperia Eye är ett bärbart vidvinkelobjektiv kamera som kan fästas på kläder eller bäras runt halsen. Den har en 360-graders sfärisk lins för ett så naturligt synfält som möjligt. Sony säger att det kan ta riktigt bra och ”rätt” bilder genom en intelligent slutarteknik som bland annat använder ansiktsigenkänning och röstdetektering.

sony_xperia_projectorXperia Projector är som det låter en miniprojektor som möjliggör projektion av ett interaktivt gränssnitt på alla släta och hyfsat klara ytor. Man visade även upp Xperia Agent, en personlig assistent som styrs av röster och gester.

Det har givetvis släppts oändligt många fler tillbehör och vi fortsätter vår rapportering från MWC. I nästa nummer av Telekom idag kommer vi ha en femsidig special där vi valt ut det bästa av det bästa på mässan. Missa inte det!

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Här är Plantronics nya namn

AMSTERDAM. Plantronics köpte Polycom under förra året. Nu har man bestämt sig för att byta namn.
– Namnet kommer från grekiska ordet för många, säger Paul Clark.

Conscia Netsafe vinner Cisco-pris

”Customer Experience Partner of the Year 2018. På Ciscos stora partnergala ärades Conscia Netsafe med titeln.
– De har varit först och kommit längst, säger Johan Stenstrand, partnerchef på Cisco.

”Vi har fått in en bra täckning av vår planet”

För två månader sedan släppte Tre sitt företagsabonnemang 3Världen Företag.
Och enligt Sofia Krook, ansvarig för B2B, har lanseringen varit enormt lyckad.
– Vi är jättenöjda och vi ser att det är otroligt attraktivt på marknaden, säger hon.

Iioote expanderar till Stockholm

”Marknadsmoment” och stort säljpotential inom IoT. Det är vad som fått systemintegratören Iioote att inta huvudstaden.
Ni ska man bygga upp ett ICT-kluster tillsammans med Qualit Solutions i Kista.