nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Tolv IoT-projekt delar på miljoner i digital satsning

Vinnova vill stödja svenska innovationer inom digital säkerhet. Därför satsar man nu 17,3 miljoner kronor på tolv olika projekt som är inriktade inom IoT och molnbaserade lösningar.

  • Artikel annons 1

I en ny satsning på digital säkerhet och tillförlitlighet vill innovationsmyndigheten Villanova främja nya innovativa lösningar och har erbjudit tolv olika IoT–projekten 17,3 miljoner kronor i finansiering.

Målet med satsningen är att skapa prototyper inom olika moln– och IoT–lösningar som kan ha nytta för både människa och samhälle. Detta ska demonstreras inom projekttiden på 15 månader och behöver omfatta minst ett företag. Satsningen riktar sig mot företag, offentlig verksamhet, universitet och andra aktörer som vill utveckla nya digitala lösningar.

Ökad säkerhet och förtroende

Syftet är att det ska bidra till en utveckling av den digitala säkerheten och öka förtroendet för digitala lösningar.

– För att Sverige ska bli världsledande inom digitalisering, behöver individer, företag och offentlig verksamhet vara trygga med att använda olika digitala system och tjänster. Då behövs innovativa lösningar som kan bidra till det, säger Tommy Schönberg, som leder programmet på Vinnova.

Detta är en av många kommande insatser fram till år 2020. Varje insats kommer att baseras på två angivna teknikområden som är essentiella för digital säkerhet och tillförlitlighet. I framtiden kommer områdena väljas av samverkansprogrammen, de strategiska innovationsprogrammen och av företrädare i den digitala branschen. Nästa insats under nästa år kommer enligt Villanova troligtvis handla om blockkedjan och identiteter.

Sverige ska vara nummer ett i världen

Idag ställs allt större krav på digitala lösningar och en fungerande integrerad säkerhet. Regeringen har i sin digitaliseringsstrategi beskrivit sin vision om ett hållbart digitaliserat Sverige och satt målet att man ska vara nummer ett i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Framförallt vill man satsa på digital trygghet, vilket innebär att Sverige ska ha de bästa förutsättningarna för framtidens säkra digitala samhälle.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

Telia och Ericsson håller de autonoma lastbilarna rullande

Nu rullar självkörande el-lastbilar i Jönköping, För projektet har tillverkaren Einride inlett ett nytt 5g-samarbete med Ericsson och Telia.
– Det är viktigt för oss att få veta vilka bakomliggande krav som kommer ställas på vårt nät, säger Telias teknikchef Mats Lundbäck till Telekom idag.

  • Annons 4

De är Sveriges ”digitala ledare”

Alla företag digitaliseras i rasande takt. Men när det kommer till företaget som nått störst mognad i digital kundupplevelse är Telekombranschen bäst. Det framgår i rapporten ”Digital Leaders in Sweden”.