nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Tre lanserar ny IoT-teknik

Nu börjar implementeringen av Narrowband IoT dra igång.
Detta då Tre prövar tekniken på uppkopplade gasmätare i Skåne.
– Vi har en historia av att ligga långt fram med nya tjänster och är nu först igen, säger Johan Johansson, Tre Sveriges vd.

  • Artikel annons 1

Narrowband IoT (NB-IoT) är ett lite av ett försteg till 5g, men som går att implementera i 4g-nätet. Enligt konsultbolaget Gartner kommer 20 miljarder saker att vara uppkopplade år 2020 – och för dessa är det till stor del NB-IoT som gäller.

I Sverige har Tre dragit i gång ett samarbete med energijätten E.ON där operatören nu har kopplat upp gasmätare i Skåne.

– Vi har genomfört fälttester under några månader tillsammans med E.ON. Testerna visar att täckningen i nätet ökar dramatiskt där man normalt sett inte har god täckning som i källare och oåtkomliga platser i glesbygd, säger Per Stigenberg, teknikchef på Tre.

Löser täckningsproblematik

Just täckning har tidigare varit ett stort problem. Detta eftersom el- och gasmätare ofta sitter i ”signalskugga” i plåtskåp bakom tegelväggar och i källare. Här är NB-IoT en mer tillförlitlig lösning med bättre täckning. Detta har visat sig i tester då inga mätvärden missades.

– Vi har i dagsläget cirka 15 000 gasmätare som vi behöver hämta mätvärden från. Den här tekniken pekar på att vi kan ha en lösning som är väldigt driftsäker, enklare att installera och mer kostnadseffektiv, säger Daniel Winter, marknadschef på E.ON Gas AB.

En annan fördel med NB-IoT är lägre underhållskostnader då batterier inte behöver bytas lika ofta. I vissa fall kan de uppkopplade sakerna ha en batteritid på 10-15 år.

– Vi hoppas kunna driva på utvecklingen genom att rulla ut NB-IoT och erbjuda en högteknologisk och säker plattform för uppkopplade prylar som dessutom är 5G-säkrad. Det som gjort det möjligt är våra stora investeringar i 4G-nätet, säger Per Stigenberg. 

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

”Arbetssätt och kultur är levande och behöver ständigt underhåll”

Nyheter

Öppenhet, interaktion, flexibilitet, kreativitet och synergi. När Tre utvecklade sitt nya huvudkontor var visionen tydlig.
Men hur har det fallit ut i verkligheten?
– Första veckan i 3Huset var jag glatt överraskad över nyfikenheten och hur mycket våra medarbetare nyttjade möjligheterna, säger Helena Körberg, projektledare för Tres nya huvudkontor.

  • Annons 4