nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Trots överklagan och kritik: PTS står fast

Den kommande auktionen av spektrum i 700-MHz bandet har kritiserats hårt.
Men trots det – och att förfarandet har överklagats, ändrar Post- och Telestyrelsen ingenting.
Både genomförande och tidsplan ligger fast.

  • Artikel annons 1

Diskussionen om hur den kommande auktionen för det 5g-viktiga 700 MHz-bandet har varit lång, och stundtals hetsig. Detta då flera aktörer anser att det beslutade förfarandet inte garanterar fortsatt god konkurrens samt medför risker för monopolisering.

Operatören Tre har till och med valt att överklaga det hela till förvaltningsrätten i Stockholm för att få myndigheten att tänka om.

– Vi har i dag en bra konkurrens med fyra större spelare, men i och med att 700 MHz-bandet är en begränsad naturresurs riskeras konkurrensen att sättas ur spel om det är så att en aktör kan köpa i stort sett allt. Det är vi och två till som vänder sig mot det här – det är egentligen bara en som tycker att det är bra, sa Tres vd, Johan Johamsson till Telekom idag då de lämnade in överklagan.

Gör inga förändringar

Men överklagan till trots, meddelar PTS nu att man avser att fortsätta tilldelningsprocessen som planerat.

Myndigheten anger att tidsplanen är anpassad för att regeringens mål om att: ”hela Sverige bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet år 2023”

Vidare menar man att det är viktigt att tidplanen följs och hänvisar till ett EU-beslut om att medlemsstaterna senast den 30 juni 2020 ska tillåta att frekvensbandet 694–790 MHz används för trådlösa bredbandstjänster, enligt unionens harmoniserade tekniska villkor.

Om inget ändras innebär det alltså att det kommer att bli en spektrumauktion med flera budrundor, det vill säga huggsexa om spektrumet där den

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.