nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Trots totalförbudet – rattsurfandet ökar

I över ett år har det varit förbud mot att hålla mobilen i handen vid körning.
Men trots att det är straffbart verkar det inte påverkat svenska förare.
Det framgår i en nu undersökning.

  • Artikel annons 1

Påsken är en stor resehelg och årligen inträffar otroligt många trafikolyckor på vägarna bland hemvändare och påskfirare. Och dessvärre är det inte bättre än så att mobilen är en bidragande orsak till den bistra statistiken.

I februari i fjol införde Sverige, som ett av de sista länderna i Europa, ett förbud mot att handha elektronisk utrustning om det medförde att det påverkade körningen negativt. Eller på ren svenska – man införde ett totalförbud mot att hålla på och pilla med mobilen bakom ratten.
Men trots det verkar vi svenskar ha svårt att slita ögonen från telefonen.

I en ny undersökning från försäkringsbolaget If visar det sig att 20 procent av bilförarna ibland pratar med mobilen i handen medan de kör. Men mer graverande är att mer än var tredje förare håller på att försöker gps-navigera under färd, nästan en av fyra sitter och sms:ar och lika många försöker leka dj samtidigt som de rattar bilen.

Än värre är det att det trafikfarliga beteendet ökat på senare år. När If genomförde motsvarande undersökning för två år sedan, var samtliga siffror lägre. Tydligast var att endast en av tio försökte sig på att sms:a samtidigt som de körde.
– Det är allvarligt att så många har fokus på mobilen medan de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt skriva meddelanden eller titta på film, då utsätter man både sig själv och andra för livsfara, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If.

Dålig koll på vad som gäller

Undersökningen visar även att det finns stor okunskap om vad som egentligen är förbjudet. Var sjätte tror att förbudet bara innebär att man inte får sms:a och var femte har uppfattat förbudet som att man inte får prata i telefon över huvud taget.
Men mest häpnadsväckande är nog att 79 procent lever i tron att det inte är förbjudet att titta på film (!) medan man kör.

Statistiken kring olycksfall kopplade till mobilanvändande förare är i dagsläget ofullständig. Men enligt analyserar av 323 olyckor där kommunikationsutrustning används under får som Transportstyrelsen gjort under åren 2013-2016 – var mobilen boven i dramat i 80 procent av fallen.

Böter som polisen kan utdela på plats till en förare som ”rattsurfat” ligger på 1 500 kronor.

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.