nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Ubuntu-enheter med extra godis

Canonical har de senaste åren rullat ut sina visioner för att ta det Linux-baserade operativsystemet Ubuntu till mobila enheter. Under MWC har vi fått se några spännande exempel. 

  • Artikel annons 1

Mobiltelefonen Meizu Pro 5 är inte helt ny, den har funnits på marknaden ett tag men med Android under huven. Under MWC visades Ubuntu-versionen upp. Vi börjar med specifikationerna som på papperet ser riktigt imponerande ut. Du får Exynos 7420 chip med 3 GB eller 4 GB arbetsminne och lagring på 32 GB eller 64 GB. Skärmen är inget märkvärdigt utan snarast snålt tilltaget med 1080p amoled-skärm på 5,7 tum. Batteriet är lite roligare med sina 3050 mAh. Meizu Pro 5 har också en fingeravtrycksläsare, en 21-megapixelkamera, samt en frontkamera på 5-megapixel.

Den stora nyheten med den här Ubuntu-telefonen är funktionen Convergence, som i likhet med Microsofts Continuum låter dig koppla upp din mobila enhet till större skärmar för en fullödigt skrivbordsupplevelse. Canonical, företaget bakom Ubuntu, uppger att man arbetar på att inom kort få denna funktion att fungera även trådlöst – idag krävs att du kopplar via micro-hdmi.

Samma funktioner stöds av BQ Aquaris M10, en Ubuntu-platta på 10,1 tum som också har stöd för skrivbordsläge direkt i plattan, men om du vill arbeta på större skärm använder du Convergence-funktionen. En smidig detalj är att skrivbordsläget aktiveras automatiskt om du kopplar på bluetooth-enheter som mus och tangentbord. I övrigt är inte specifikationerna överdrivet imponerande. Plattan har en skärm med 1080p-upplösning och snurras av en Mediatek quad-core-processor. Den har ett kraftfullt batteri på 7280 mAh batteri. Vi får 2 GB RAM och endast 16 GB internt lagringsutrymme, även om det också finns en kortplats för micro-sd.

Att Ubuntu skulle bli en spelare att räkna med på allvar user de kommande åren förefaller osannolikt, men vi tycker att det är uppfriskande att flera tillverkare och utvecklare ändå vågar satsa på Linux i mobila enheter (och då pratar vi inte om Android). Både Meizu Pro 5 och BQ Aquarius M10 kommer att finnas till försäljning i Ubuntus egen onlinebutik. Priser är i nuläget oklart. 

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Konftel lanserar mobilapp i USA

En app som gör det möjligt att styra konferenstelefonen med mobilen.
På IT Expo i USA lanserar Konftel sin nyhet.
– Mobiltelefonen är ett viktigt arbetsredskap för alla i näringslivet, säger Peter Renkel, vd på Umeå-företaget.

Telia slog nytt världsrekord – i hastighet

Snart kan sega nät och dålig täckning i tunnlar vara ett minne blott.
Detta då Telia lyckats slå till med ett nytt hastighetsrekord.
– Så småningom ska vi få upp hastigheten i 700-800 mbit/sek, säger Dag Wigum på operatören.

Experten: Här är trenderna på MWC

Glöm telefoner – IoT, 5g och robotar är det som kommer dominera MWC.
Det menar Leif-Olof Wallin, telekomanalytiker på Gartner.
– Visst kommer det nya enheter, men vi förväntar oss inte något revolutionerande längre, säger han.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här