nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ubuntu-enheter med extra godis

Canonical har de senaste åren rullat ut sina visioner för att ta det Linux-baserade operativsystemet Ubuntu till mobila enheter. Under MWC har vi fått se några spännande exempel. 

  • Artikel annons 1

Mobiltelefonen Meizu Pro 5 är inte helt ny, den har funnits på marknaden ett tag men med Android under huven. Under MWC visades Ubuntu-versionen upp. Vi börjar med specifikationerna som på papperet ser riktigt imponerande ut. Du får Exynos 7420 chip med 3 GB eller 4 GB arbetsminne och lagring på 32 GB eller 64 GB. Skärmen är inget märkvärdigt utan snarast snålt tilltaget med 1080p amoled-skärm på 5,7 tum. Batteriet är lite roligare med sina 3050 mAh. Meizu Pro 5 har också en fingeravtrycksläsare, en 21-megapixelkamera, samt en frontkamera på 5-megapixel.

Den stora nyheten med den här Ubuntu-telefonen är funktionen Convergence, som i likhet med Microsofts Continuum låter dig koppla upp din mobila enhet till större skärmar för en fullödigt skrivbordsupplevelse. Canonical, företaget bakom Ubuntu, uppger att man arbetar på att inom kort få denna funktion att fungera även trådlöst – idag krävs att du kopplar via micro-hdmi.

Samma funktioner stöds av BQ Aquaris M10, en Ubuntu-platta på 10,1 tum som också har stöd för skrivbordsläge direkt i plattan, men om du vill arbeta på större skärm använder du Convergence-funktionen. En smidig detalj är att skrivbordsläget aktiveras automatiskt om du kopplar på bluetooth-enheter som mus och tangentbord. I övrigt är inte specifikationerna överdrivet imponerande. Plattan har en skärm med 1080p-upplösning och snurras av en Mediatek quad-core-processor. Den har ett kraftfullt batteri på 7280 mAh batteri. Vi får 2 GB RAM och endast 16 GB internt lagringsutrymme, även om det också finns en kortplats för micro-sd.

Att Ubuntu skulle bli en spelare att räkna med på allvar user de kommande åren förefaller osannolikt, men vi tycker att det är uppfriskande att flera tillverkare och utvecklare ändå vågar satsa på Linux i mobila enheter (och då pratar vi inte om Android). Både Meizu Pro 5 och BQ Aquarius M10 kommer att finnas till försäljning i Ubuntus egen onlinebutik. Priser är i nuläget oklart. 

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

  • Annons 4

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.