nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Undersökning: Godkänner utan att läsa

De flesta svenskar struntar i att läsa användarvillkoren innan de godkänner avtalet när de laddar ner appar till sin smartphone.

  • Artikel annons 1

Långa och krångligt skrivna avtal gör att de allra flesta hoppar över avtalet och klickar direkt på godkänna för appen de laddar ner. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av it-koncernern Visma.

– Om man i sin iver att testa en ny app först ställs inför krångliga juridiska termer och begrepp är det inte särskilt förvånande att så många accepterar företagets användaravtal utan att ha läst det. Det är inte för inte som ”jag har läst och accepterat avtalet” brukar kallas för den största lögnen på internet, säger Carola Lissel, vd för Visma Software, i ett uttalande.

3 av 5 svarar nej

På frågan: När du laddar ner en ny app till telefonen, läser du då igenom säkerhetsavtalet innan du godkänner nedladdningen av appen, svarade:

7 procent – Ja alltid

27 procent – Ja, ibland

36 procent – Nej, sällan

26 procent – Nej, aldrig

Dessutom fanns det en liten grupp som inte visste.

Mest noggranna är människor i åldersgruppen +65 där närmare hälften svarar att de läser avtalen innan de godkänner.

I undersökningen medverkade 1 002 personer i åldrarna 18-79 år.

  • Annons 3

Fler nyheter

Här i labbet skapas Jabra-ljudet

Jabras motto är att vara ledande inom ljud. Telekom idag har besökt koncernens ljudlabb där framtidens produkter forskas fram – och vi har fått känna på både absolut tysthet och massiva störningsljud.

  • Annons 4

EQT:s nya spelare siktar på topp-platsen

IP Only Enterprise är en ny toppspelare på företagsmarknaden. Målet för sammanslagningen mellan IP Only och DGC: att passera Telia i nya marknadsandelar. Telekom idag träffade bolaget för att höra hur det ska gå till.