nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Undersökning: Godkänner utan att läsa

De flesta svenskar struntar i att läsa användarvillkoren innan de godkänner avtalet när de laddar ner appar till sin smartphone.

  • Artikel annons 1

Långa och krångligt skrivna avtal gör att de allra flesta hoppar över avtalet och klickar direkt på godkänna för appen de laddar ner. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av it-koncernern Visma.

– Om man i sin iver att testa en ny app först ställs inför krångliga juridiska termer och begrepp är det inte särskilt förvånande att så många accepterar företagets användaravtal utan att ha läst det. Det är inte för inte som ”jag har läst och accepterat avtalet” brukar kallas för den största lögnen på internet, säger Carola Lissel, vd för Visma Software, i ett uttalande.

3 av 5 svarar nej

På frågan: När du laddar ner en ny app till telefonen, läser du då igenom säkerhetsavtalet innan du godkänner nedladdningen av appen, svarade:

7 procent – Ja alltid

27 procent – Ja, ibland

36 procent – Nej, sällan

26 procent – Nej, aldrig

Dessutom fanns det en liten grupp som inte visste.

Mest noggranna är människor i åldersgruppen +65 där närmare hälften svarar att de läser avtalen innan de godkänner.

I undersökningen medverkade 1 002 personer i åldrarna 18-79 år.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Fajten mellan Jabra och Polycom

Tester

2500 kronor mot 2700. Jabra Speak 710 och Polycom Voxbox är dubbelt så dyra som till exempel Konftel Ego. Är de här premium-ljudpuckarna värda de extra slantarna?