nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Undersökning: Offentliga sektorn mest digital

Sveriges privata företag ligger fortfarande efter den offentliga sektorn när det gäller digitalisering av ekonomiska och administrativa processer.

  • Artikel annons 1

Enligt Vismas senaste Digitaliseringsindex har den offentliga sektorn en högre digitaliseringsgrad inom sex av de sju processer som undersökts. Allra störst skillnad är det för hantering av inkommande fakturor där den offentliga sektorn kommit dubbelt så långt med digital hantering jämfört med privata företag. I index mätt är skillnaden 48,2 jämfört med 23,4 procent.

– Att digitalisera fakturahanteringen är en relativt enkel och kostnadseffektiv åtgärd på digitaliseringsresan, som både sparar tid och minskar risken för felaktigheter. Dessutom behöver även företag börja anpassa sig till den lag som träder i kraft 2019, som gör det obligatoriskt för offentlig sektor att enbart ta emot fakturor som e-fakturor, säger Carola Lissel, vd för Visma Software i ett uttalande.

Övriga intressanta skillnader:

Utgående fakturor: 36,2 procent (privat sektor) – 39,4 procent (offentlig sektor)

Tidrapportering till lön: 60,5 procent (privat sektor) – 71,2 procent (offentlig sektor)

Attestflöde: 59,6 procent (privat sektor) – 73,6 procent (offentlig sektor)

Den enda processen där den privata sektorn är mer digital än den offentliga är för automatisk betalning från betalningsförslag, där skillnaden visserligen bara är några tiondelar.

Vismas Digitaliseringsindex baseras på en undersökning bland närmare 900 vd:ar och ekonomichefer i bolag, organisationer och kommuner med fler än 25 anställda.

Undersökningen genomfördes första gången 2016.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Vodafone lanserar ai i nätet

En åtgärd som ska skära ner tiden för rutinunderhållet i nätet.
I år kommer Vodafone att introducera ai i sitt spanska nät.
Och här på hemmaplan funderar Telenor att göra samma sak.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här