nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Johan Persson (S), Ingemar Einarsson (C) och Ola Alm Telia, tar första spadtaget.

Unikt samarbete ger fiber på landsbygden

Kalmar kommun och Telia har i år byggt ut fibernät i kommunen. I tätorten har man fått över 90 procents täckning – och nu har första spadtaget för landsbygden tagits.
– Alla ska ha samma möjlighet, säger kommunalrådet Ingemar Einarsson (C).

  • Artikel annons 1

År 2020 ska hela landsbygden i Kalmar kommun ha fibertäckning. Det är målbilden och nu har kommunen i samarbete med Telia satt igång arbetet med utbyggnaden.

– En snabb och stabil uppkoppling blir allt viktigare för att kunna arbeta, leva och bo, oavsett om man bor i staden eller på landsbygden, sa kommunstyrelsens ordförande, Johan Persson (S), när han tog första spadtaget.

Banbrytande samarbete

Satsningen, som är samfinansierad med Telia, är ganska unikt och ett banbrytande sätt att skynda på fiberutbyggnaden i glesbygden. Den innebär att kommunen bygger en del av den kanalisation som krävs.

– För oss är det en självklar investering. En digital infrastruktur är en grundförutsättning för fortsatt utveckling av landsbygden både för privatpersoner och för företag. Om vi inte hade gjort den här satsningen tillsammans med Telia så hade vi riskerat att försätta landsbygden i ett digitalt utanförskap, förklarar Johan Persson.

Utbyggnaden kommer ge 4 300 hushåll och företag tillgång till fiber. Områdena kring Hagbynäs, Rinkaby, Loverslund, Gräsgärde, Halltorp, Slakmöre och Kåremo kommer att byggas ut under 2018. Under åren 2019-2020 byggs fiber ut i områdena kring Kläckeberga, Vassmolösa, Ljungbyholm, Smedby, Trekanten, Tvärskog, Läckeby, Rockneby och Påryd.

Taggar:, ,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Luleå bygger testmiljö för 5g

Snart ska Luleå få 5g. Stadens universitet kommer tillsammans med bland annat Telia och Ericsson bygga en testmiljö.
– Vi är upprymda över att få en av de första 5g-installationerna i Sverige, säger projektledaren Karl Andersson.