nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Uppkopplade ambulanser ska ge snabbare vård

Ett nytt projekt i Västra Götaland ska ge strokepatienter snabbare vård med hjälp av uppkopplade ambulanser.

  • Artikel annons 1

När en människa drabbas av en stroke är rätt vård snabbt en mycket viktig faktor. Därför måste ambulanspersonal omgående kunna ställa rätt diagnos och bedöma vilket sjukhus patienten ska transporteras till.

Ett pågående projekt i Västra Götaland har tagit fasta på det och utvecklat en teknik som ska ge ambulanssjukvårdarna hjälp av läkare redan i ambulansen. Med hjälp av videokameror och mjukvara skickas rörliga bilder direkt till sjukhus, där en läkare kan ställa rätt diagnos via en surfplatta eller en dator, skriver Computer Sweden.

– Ju snabbare man kommer till behandling desto bättre. Men för det måste man veta vilken behandling som krävs, avgöra om det är en blödning eller en förträngning. Om det är en blödning och man sprutar in propplösande medicin blir det inte bra, säger Bengt Arne Sjöqvist, från Prehospital ICT Arena i Göteborg, till Computer Sweden.

Det är Prehospital ICT Arena som tillsammans med Strokerådet Väst, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Högskolan i Borås, Region Skåne och Skaraborgs sjukhus som har samarbetat i projektet.

Tekniken har ännu inte tagits i bruk, men simuleringsförsök har inletts.

– Rent kommunikationstekniskt finns det också utmaningar. Vi kommer använda bondingroutrar, där man alltså kan ha fyra olika operatörer för att se till att man alltid har bra täckning. Eller för att få bättre bandbredd, säger Bengt Arne Sjöqvist.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Får miljonkontrakt för smart IoT-lösning

Snart kommer offentliga toaletter att vara uppkopplade. Finska IoT-tillverkaren Haltian har fått miljonorder för över 100 000 enheter.
Deras lösning ska spara pengar och påverka vilka shoppingcentrum vi väljer.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här