nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Uppkopplade ambulanser ska ge snabbare vård

Ett nytt projekt i Västra Götaland ska ge strokepatienter snabbare vård med hjälp av uppkopplade ambulanser.

  • Artikel annons 1

När en människa drabbas av en stroke är rätt vård snabbt en mycket viktig faktor. Därför måste ambulanspersonal omgående kunna ställa rätt diagnos och bedöma vilket sjukhus patienten ska transporteras till.

Ett pågående projekt i Västra Götaland har tagit fasta på det och utvecklat en teknik som ska ge ambulanssjukvårdarna hjälp av läkare redan i ambulansen. Med hjälp av videokameror och mjukvara skickas rörliga bilder direkt till sjukhus, där en läkare kan ställa rätt diagnos via en surfplatta eller en dator, skriver Computer Sweden.

– Ju snabbare man kommer till behandling desto bättre. Men för det måste man veta vilken behandling som krävs, avgöra om det är en blödning eller en förträngning. Om det är en blödning och man sprutar in propplösande medicin blir det inte bra, säger Bengt Arne Sjöqvist, från Prehospital ICT Arena i Göteborg, till Computer Sweden.

Det är Prehospital ICT Arena som tillsammans med Strokerådet Väst, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Högskolan i Borås, Region Skåne och Skaraborgs sjukhus som har samarbetat i projektet.

Tekniken har ännu inte tagits i bruk, men simuleringsförsök har inletts.

– Rent kommunikationstekniskt finns det också utmaningar. Vi kommer använda bondingroutrar, där man alltså kan ha fyra olika operatörer för att se till att man alltid har bra täckning. Eller för att få bättre bandbredd, säger Bengt Arne Sjöqvist.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Annons 3

Fler nyheter

Svenska Spel satsar mobilt

It-avdelningen på Svenska Spel har haft fullt upp det senaste året med att modernisera företagets it-infrastruktur. Med en omfattande mobilitetssatsning kan medarbetarna nu arbeta mer flexibelt.

Hitta Swishen i allt du gör

Krönika

Jag står på ridskolan med min dotter och ser en lapp i caféet,”Vi tar Swish”, och jag blir bara så glad. Under flera år har jag hållit på att gå till bankomaten med jämna mellanrum för att ta ut kontanter.

  • Annons 4

Tele2 bygger ut i norr

Under sommaren förra året fick Tele2 förtroendet för en upphandling för utbyggnad av 4G i stora delar av norra Sverige. Och dessutom i Norrland som hittills varit helgat Telialand.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här