nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Uppkopplade ambulanser ska ge snabbare vård

Ett nytt projekt i Västra Götaland ska ge strokepatienter snabbare vård med hjälp av uppkopplade ambulanser.

  • Artikel annons 1

När en människa drabbas av en stroke är rätt vård snabbt en mycket viktig faktor. Därför måste ambulanspersonal omgående kunna ställa rätt diagnos och bedöma vilket sjukhus patienten ska transporteras till.

Ett pågående projekt i Västra Götaland har tagit fasta på det och utvecklat en teknik som ska ge ambulanssjukvårdarna hjälp av läkare redan i ambulansen. Med hjälp av videokameror och mjukvara skickas rörliga bilder direkt till sjukhus, där en läkare kan ställa rätt diagnos via en surfplatta eller en dator, skriver Computer Sweden.

– Ju snabbare man kommer till behandling desto bättre. Men för det måste man veta vilken behandling som krävs, avgöra om det är en blödning eller en förträngning. Om det är en blödning och man sprutar in propplösande medicin blir det inte bra, säger Bengt Arne Sjöqvist, från Prehospital ICT Arena i Göteborg, till Computer Sweden.

Det är Prehospital ICT Arena som tillsammans med Strokerådet Väst, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Högskolan i Borås, Region Skåne och Skaraborgs sjukhus som har samarbetat i projektet.

Tekniken har ännu inte tagits i bruk, men simuleringsförsök har inletts.

– Rent kommunikationstekniskt finns det också utmaningar. Vi kommer använda bondingroutrar, där man alltså kan ha fyra olika operatörer för att se till att man alltid har bra täckning. Eller för att få bättre bandbredd, säger Bengt Arne Sjöqvist.

  • Annons 3

Fler nyheter

Länderna med snabbast bredband

Norge har det snabbaste mobila bredbandet och i Singapore är nedladdningshastigheten på fasta bredband överlägset, medan Sverige finns med på topp 10. Det visar en sammanställning från Ookla.

  • Annons 4

IOT-nät över hela landet

Telekomoperatören Orange Belgium har annonserat utrullningen av ett landsomfattande iot-nätverk som går under namnet ”Mobile IoT”.

Lösenord snart historia

Över 10 miljoner britter använder idag fingeravtryck för att låsa upp mobilen och enligt Researchföretaget Deloitte är trenden tydlig – lösenord kommer snart inte att behövas.

De byggde Tele2:s nya meddelandetjänst

Infobip, en telekomutvecklare från Kroatien, har levererat Tele2:s nya plattform för meddelanden för företagskunder i Sverige. Telekom idag fick en pratstund med Andrej Cukon, Sverigechef för Infobip.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här