nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telia kopplar upp brevlådor – ska spara in miljoner

FOTO: Telia

En brevlåda som berättar så fort någon lägger på ett brev. I Finland testar Posti och Telia IoT-tekniken med fem uppkopplade lådor.

  • Artikel annons 1

Det är i ett nytt tremånaderstest som Telia och den finska posten ska undersöka hur uppkopplade brevlådor kan effektivisera handhavandet av fysiska brev.

Totalt har man installerat NB-IoT-teknik i fem lådor i Helsingfors och Uleåborg som kommer att hålla koll på när de får post, hur fulla de är och om de skadas.

– Vi installerade de första sensorerna precis före jul och resultaten ser lovande ut, säger Telias projektkoordinator Mikael Sundholm.

Kan innebära miljoner i besparingar

Under utvärderingsperioden kommer en testgrupp att få sms så fort något händer med lådan, och Postis ledning ser otroliga möjligheter med tekniken.

– Med en miljard adresserade brev varje år kommer den här informationen att spara miljön och kostnader. Till exempel: om tiden för att processa varje föremål som skickas via Posti skulle ta en sekund längre än i dag – skulle kostnaderna öka med 13 miljoner euro om året. Om vi kunde spara enbart 30 sekunders arbetstid på att skippa onödiga besök till postlådor – skulle den totala nyttan vara enorm, säger Sami Reponen, processchef på Posti.

Etiketter:, , ,

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.