nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telia kopplar upp brevlådor – ska spara in miljoner

FOTO: Telia

En brevlåda som berättar så fort någon lägger på ett brev. I Finland testar Posti och Telia IoT-tekniken med fem uppkopplade lådor.

  • Artikel annons 1

Det är i ett nytt tremånaderstest som Telia och den finska posten ska undersöka hur uppkopplade brevlådor kan effektivisera handhavandet av fysiska brev.

Totalt har man installerat NB-IoT-teknik i fem lådor i Helsingfors och Uleåborg som kommer att hålla koll på när de får post, hur fulla de är och om de skadas.

– Vi installerade de första sensorerna precis före jul och resultaten ser lovande ut, säger Telias projektkoordinator Mikael Sundholm.

Kan innebära miljoner i besparingar

Under utvärderingsperioden kommer en testgrupp att få sms så fort något händer med lådan, och Postis ledning ser otroliga möjligheter med tekniken.

– Med en miljard adresserade brev varje år kommer den här informationen att spara miljön och kostnader. Till exempel: om tiden för att processa varje föremål som skickas via Posti skulle ta en sekund längre än i dag – skulle kostnaderna öka med 13 miljoner euro om året. Om vi kunde spara enbart 30 sekunders arbetstid på att skippa onödiga besök till postlådor – skulle den totala nyttan vara enorm, säger Sami Reponen, processchef på Posti.

Taggar:, , ,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4