nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Uppkopplingen digitaliserar gamla fabriker

Med uppkopplade fabriker är det möjligt att låta industrins maskiner själva styra när de behöver underhåll. Ny forskning ska visa hur dessa modeller ska se ut.

  • Artikel annons 1

Forskningsprojektet på Högskolan i Gävle, under ledning av Niclas Björsell, drivs tillsammans med SSAB i Borlänge och Svenska Fönster i Edsbyn.

Genom att studera de data som maskinerna genererar ska forskarna skapa en virtuell modell av maskinen, som man sedan kan jämföra med maskinen i fabriken.

– De grundvärden vi får hjälper oss upptäcka om den riktiga maskinen inte uppför sig som den borde göra, innan någon annan upptäcker det, säger Niclas Björsell och liknar det vid att de digitaliserar en befintlig industrianläggning.

Niclas Björsell är docent i elektronik, men den här forskningen är en kombination av telekommunikation och automation. Den finansieras av Vinnova.

  • Annons 3

Fler nyheter

Tele2 och Deutsche Telekom i nytt avtal

Nu ska Tele2:s kunder få bättre kvalitet när de är utomlands.
Den svenska operatören har ingått avtal med Deutsche Telekom Global Carrier, vilket ska ge bättre redundans, tillgänglighet och kvalitet vid roaming.

  • Annons 4

Netnordic köper upp Tedako

Systemintegratören Netnordic har tidigare köpt Radpoint och Efftel. Nu läggs ytterligare ett tillväxtstrategiskt förvärv till listan: Tedako.
– Netnordic växer och behöver mer kapacitet, säger koncernchefen Jarl Øverby.