nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Uppkopplingen digitaliserar gamla fabriker

Med uppkopplade fabriker är det möjligt att låta industrins maskiner själva styra när de behöver underhåll. Ny forskning ska visa hur dessa modeller ska se ut.

  • Artikel annons 1

Forskningsprojektet på Högskolan i Gävle, under ledning av Niclas Björsell, drivs tillsammans med SSAB i Borlänge och Svenska Fönster i Edsbyn.

Genom att studera de data som maskinerna genererar ska forskarna skapa en virtuell modell av maskinen, som man sedan kan jämföra med maskinen i fabriken.

– De grundvärden vi får hjälper oss upptäcka om den riktiga maskinen inte uppför sig som den borde göra, innan någon annan upptäcker det, säger Niclas Björsell och liknar det vid att de digitaliserar en befintlig industrianläggning.

Niclas Björsell är docent i elektronik, men den här forskningen är en kombination av telekommunikation och automation. Den finansieras av Vinnova.

  • Annons 3

Fler nyheter

”Arbetssätt och kultur är levande och behöver ständigt underhåll”

Nyheter

Öppenhet, interaktion, flexibilitet, kreativitet och synergi. När Tre utvecklade sitt nya huvudkontor var visionen tydlig.
Men hur har det fallit ut i verkligheten?
– Första veckan i 3Huset var jag glatt överraskad över nyfikenheten och hur mycket våra medarbetare nyttjade möjligheterna, säger Helena Körberg, projektledare för Tres nya huvudkontor.

  • Annons 4