nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Bättre än Galaxy A3 behöver en telefon egentligen sällan vara.

Vardagslyx till mellanpris

Samsungs nya A-klass är tänkt att ge lyxkänsla till mellanpris. Det lyckas till fullo och minsta modellen, A3, borde bli ett utmärkt val som jobbtelefon.

  • Artikel annons 1

Många är de journalister som gnällt indignerat över Samsungs förkärlek för plast i olika hemska varianter, undertecknad inräknad. Men det är dags att sluta med det. I och med lanseringen av Galaxy Alpha förra året och nu nya Galaxy S6 har tillverkaren visat att de kan hantera även mer intressanta material. I båda fallen handlar det om premiummobiler till premiumpris men lite i bakvattnet har Samsung också lanserat sin nya A-serie som hämtat mycket av designen från just Galaxy Alpha.

Känns exklusiv

Galaxy A3 ger ett omedelbart positivt intryck. Tunn, sober och med samma helgjutna känsla som man hittar hos Apple. Detta trots ett många tusenlappar lägre pris. För alla som är tveksamma till phablet-konceptet är skärmstorleken på 4,5 tum också precis lagom. Skulle man föredra en större skärm finns istället modellsyskonet A5 som delar de flesta egenskaper med A3.

Skärmen på Galaxy A3 har bara qhd-upplösning men det räcker för att ge bra skärpa åt bilden och Samsungs amoled-skärmar är som vanligt färgsprakande och har fin kontrast.

Ingen spelmaskin

Innanmätet i Galaxy A4 är inte så märkvärdigt, en Snapdragon 410-processor och 1,5 GB internminne men det räcker långt. Egentligen är det bara tunga 3d-spel som blir en på tok för tuff uppgift.

Kamerorna har 8 respektive 5 megapixel vilket även det räcker långt och huvudkameran levererar bilder av mycket bra, om än inte toppkvalitet. Vid dålig belysning lyckas blixten bra med att åstadkomma ett jämnt ljus även under tuffa förhållanden. Den framåtriktade kameran har väl tilltagen vidvinkel vilket ger trevligare selfies och underlättar gruppbilder.

Plats att växa

A3 har ännu inte hunnit få någon uppdatering till Lollipop och den som använt någon av Samsungs andra telefoner det senaste året känner igen sig i gränssnittet. Det fungerar faktiskt bättre här i en telefon som inte är lika fullproppad med extrafunktioner som exempelvis Note 4. Inte minst blir inställningspanelen lättare att överblicka.

Till skillnad från nya Galaxy S6 har Galaxy A3 plats för minneskort. Det är bra även om 16 GB inbyggd lagring ger skapligt med svängrum att börja med.

Klar för jobbet

Precis som sina dyrare Galaxy-syskon har A3 stöd för Samsungs företagslösning Knox som håller företagsdatan säkert åtskild från resten av telefonen. Samma möjligheter till device management finns också vilket gör A-serien till ett klart intressent alternativ som tjänstetelefon. Funktionsmässigt finns allt som behövs och användarna kan glädja sig åt en skopa vardagslyx samtidigt som kostnaderna hålls nere.

Det finns andra mellanklasstelefoner som är kraftfullare än Galaxy A3 utan att för den skull vara dyrare men ingen vi testat är lika bra på att framstå som lite förmer.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Här är Plantronics nya namn

AMSTERDAM. Plantronics köpte Polycom under förra året. Nu har man bestämt sig för att byta namn.
– Namnet kommer från grekiska ordet för många, säger Paul Clark.

Conscia Netsafe vinner Cisco-pris

”Customer Experience Partner of the Year 2018. På Ciscos stora partnergala ärades Conscia Netsafe med titeln.
– De har varit först och kommit längst, säger Johan Stenstrand, partnerchef på Cisco.

”Vi har fått in en bra täckning av vår planet”

För två månader sedan släppte Tre sitt företagsabonnemang 3Världen Företag.
Och enligt Sofia Krook, ansvarig för B2B, har lanseringen varit enormt lyckad.
– Vi är jättenöjda och vi ser att det är otroligt attraktivt på marknaden, säger hon.

Iioote expanderar till Stockholm

”Marknadsmoment” och stort säljpotential inom IoT. Det är vad som fått systemintegratören Iioote att inta huvudstaden.
Ni ska man bygga upp ett ICT-kluster tillsammans med Qualit Solutions i Kista.