nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Bättre än Galaxy A3 behöver en telefon egentligen sällan vara.

Vardagslyx till mellanpris

Samsungs nya A-klass är tänkt att ge lyxkänsla till mellanpris. Det lyckas till fullo och minsta modellen, A3, borde bli ett utmärkt val som jobbtelefon.

  • Artikel annons 1

Många är de journalister som gnällt indignerat över Samsungs förkärlek för plast i olika hemska varianter, undertecknad inräknad. Men det är dags att sluta med det. I och med lanseringen av Galaxy Alpha förra året och nu nya Galaxy S6 har tillverkaren visat att de kan hantera även mer intressanta material. I båda fallen handlar det om premiummobiler till premiumpris men lite i bakvattnet har Samsung också lanserat sin nya A-serie som hämtat mycket av designen från just Galaxy Alpha.

Känns exklusiv

Galaxy A3 ger ett omedelbart positivt intryck. Tunn, sober och med samma helgjutna känsla som man hittar hos Apple. Detta trots ett många tusenlappar lägre pris. För alla som är tveksamma till phablet-konceptet är skärmstorleken på 4,5 tum också precis lagom. Skulle man föredra en större skärm finns istället modellsyskonet A5 som delar de flesta egenskaper med A3.

Skärmen på Galaxy A3 har bara qhd-upplösning men det räcker för att ge bra skärpa åt bilden och Samsungs amoled-skärmar är som vanligt färgsprakande och har fin kontrast.

Ingen spelmaskin

Innanmätet i Galaxy A4 är inte så märkvärdigt, en Snapdragon 410-processor och 1,5 GB internminne men det räcker långt. Egentligen är det bara tunga 3d-spel som blir en på tok för tuff uppgift.

Kamerorna har 8 respektive 5 megapixel vilket även det räcker långt och huvudkameran levererar bilder av mycket bra, om än inte toppkvalitet. Vid dålig belysning lyckas blixten bra med att åstadkomma ett jämnt ljus även under tuffa förhållanden. Den framåtriktade kameran har väl tilltagen vidvinkel vilket ger trevligare selfies och underlättar gruppbilder.

Plats att växa

A3 har ännu inte hunnit få någon uppdatering till Lollipop och den som använt någon av Samsungs andra telefoner det senaste året känner igen sig i gränssnittet. Det fungerar faktiskt bättre här i en telefon som inte är lika fullproppad med extrafunktioner som exempelvis Note 4. Inte minst blir inställningspanelen lättare att överblicka.

Till skillnad från nya Galaxy S6 har Galaxy A3 plats för minneskort. Det är bra även om 16 GB inbyggd lagring ger skapligt med svängrum att börja med.

Klar för jobbet

Precis som sina dyrare Galaxy-syskon har A3 stöd för Samsungs företagslösning Knox som håller företagsdatan säkert åtskild från resten av telefonen. Samma möjligheter till device management finns också vilket gör A-serien till ett klart intressent alternativ som tjänstetelefon. Funktionsmässigt finns allt som behövs och användarna kan glädja sig åt en skopa vardagslyx samtidigt som kostnaderna hålls nere.

Det finns andra mellanklasstelefoner som är kraftfullare än Galaxy A3 utan att för den skull vara dyrare men ingen vi testat är lika bra på att framstå som lite förmer.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Så blir Net1 under Teracom

I mars införlivades Net1 i Teracom och Maria Sandgren tog över som vd.
Nu avslöjar hon vilken väg företaget sak gå framöver.
– Vi har börjat titta på hur vi framöver kan bygga ut vårt mobilnät, säger hon.

De här samarbetsverktygen använder vi

Under torsdagen gick Telekom idag-konferensen Connect19 av stapeln. Fokus var den digitala arbetsplatsen och collaboration. Men hur ser det ut i verkligheten?
Vi ställde frågan om vilket samarbetsverktyg som användes till konferensdeltagarna.