Vassaste luren hittills i år

Test Samsung slår till igen. Nya Galaxy S9 är årets hittills bästa telefon.

Vassaste luren hittills i år

När vi testade Samsung Galaxy S8+ förra året var det årets vassaste telefon med bred marginal. Nu är det dags för uppföljaren S9 och vi har fått en mörkblå lur till redaktionen. Utvändigt är det ingen större skillnad, även om vi då inte testat plus-varianten i år. Framsidan är rundad och får skärmen att kännas större. Det finns fortfarande kanter, men de är inte vassa och telefonen är lättmanövrerad och ligger skönt i handen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Invändigt har telefonen putsats med både hård- och mjukvara. Och processorn Exynos 9810 levererar bra i vårt Geekbench-test. Iphone-nivå når den inte, men väldigt bra Android-klass. Det betyder att det är riktigt bra prestanda och att det inte en enda gång har varit segt när vi kört många appar samtidigt eller använt de mest avancerade fotofunktionerna.

En av mjukvaru-nyheterna är att man kan göra sina egna ar-emojis med hjälp av selfie-kameran. Det är roligt att skapa egna mini-kallar, men i ärlighetens namn blir de inte så lika. Se mitt resultat här bredvid – och tänk er att i telefonen är de såklart också animerade. Under testperioden skickade jag bara två av dessa emojis, och ingen av mottagarna kunde se att det var jag…

Bixby är Samsungs smarta assistent och Samsung jobbar hårt med gamification för att den ska bli använd. Ju mer ju använder ju mer poäng får du av Bixby. Du aktiverar den genom att trycka in en knapp på vänster sida och prata med den. När du släpper knappen agerar Bixby. Jag använde den framför allt till att öppna och stänga program, ta en skärmdump och sådana aktiviteter går bra. Men verkligt användbar är den kanske inte och så länge som det saknas svenskt språkstöd så har den väldigt svårt att gissa svenska orter och restaurangnamn.

S9 har en skärm där upplösningen är ställbar. Standardinställningen är 1080p, men går att skruva upp till 1440p om man har behov för det och batterikraft kvar eftersom det kräver mer.

Skärmen är väldigt känslig för beröring och i vissa appar hamnar jag tidigt i testperioden ständigt i fel menyer. Efter ett tag lär jag mig hantera skärmen och när jag väl är van vid den så uppskattar jag verkligen snabbheten och exaktheten. Färgåtergivningen är också bra, liksom skärpan.

Fingeravtrycksläsaren är bra, men precis som Iphone X finns också möjligheten att ta sig in med hjälp av nästa nivå av biometri-lösning. Ansikts- och irisigenkänning fungerar överraskande bra i Samsungs telefon när det är ljust, men i svag belysning går det inte alls. Det går alltså inte att låsa upp telefonen genom att hålla den framför sig när du sitter i tv-soffan med släckta lampor. Då får man snällt klicka fram den traditionella koden istället.

Ljudet är också riktigt bra – jämfört med Iphone 8 plus är det ett helt annat tryck i både ljudet i den egna högtalaren och när man pluggar in högtalaren via 3,5 mm-porten. Samsung skickar också med ett par inear-lurar från AKG som är helt ok, betydligt bättre än de flesta som idag medföljer andra liknande lurar.

Priset är högt, men inte lika högt som för Iphone X. Eftersom detta är en riktigt bra telefon så är den ändå relativt prisvärd, men jag instämmer med de flesta andra recensenter som råd till företagsbeställningar: Samsung s8+ är ett ännu bättre köp.

Men vill du absolut ha det senaste så är detta ett bra val.

Fakta

Samsung Galaxy S9

Operativsystem: Android 8.0. Processor: Exynos 9810, fyra kärnor. Minne: 4 GB ram. Lagring: 64 GB Flash, plats för mikro-sd upp till 400 GB. Skärm: 5,8 tum amoled, 1 440 x 2 960 bildpunkter (ställbar). Kameror: 12 MP bak, 8 MP fram. Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3,5 mm. Data: 2g, 3g, 4g, wifi 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc. Batteri: 3 000 mAh. Övrigt: Vattentät (IP68), stöd för trådlös laddning, dubbla sim, fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, iris-scanner och pulsmätare. Storlek: 148 x 68 x 8,5 mm. Vikt: 163 gram. Pris: Cirka 9 000 kronor.

Betyg:

Totalt: 9,0 Prestanda: 9 Kvalitet och design: 9 Användarvänlighet: 10 Ljud och bild: 9 Prisvärde: 8

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.