nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Cisco har jobbat för att skapa ett enklare och mer användarvänligt gränssnitt i Webex.

Video är en ”pain in the behind”

Rowan Trollope, Ciscos collaborations-chef, skrädde inte med orden när han talade om dagens komplexa videomiljöer. Cisco svarar upp med en förnyelse av Webex och tilläggstjänsten Collaboration Room.

  • Artikel annons 1

Trollope skrev i början av veckan på Ciscos blogg och beskrev hur han ser på collaboration i nutid, där telefonkonferenser är en mogen produkt och  videokonferenser samt webb-möten är relativa nykomlingar.

– Det är här problemet ligger. Dessa teknologier har, och är, fortfarande till stor del enskilda solis. Det kan kännas omöjligt och som att man behöver en kristallkula för att boka ett möte, då man måste förutspå var personer befinner sig och om den kan medverka genom video eller telefon. Dessutom tillkommer koder, dubbelklick och teknikstrul bara för att komma in i mötet.

”Pain in the behind”

Trollope är på god väg att bli känd för vågade uttalanden i många sammanhang. Men när han presenterade omgörningen av Ciscos Webex blev nog flera förvånade över hans språkbruk.
– Egentligen är det bara en stor, förvirrande röra att sätta ihop alla video-delarna för att kommunicera med andra. Det är sådant som stannar upp användandet av tekniken. (…) It’s really a pain in the behind.

Nog av detta menar Trolloppe och berättade att han och  collaborations-teamet har lösningen i och med det nya Webex. Där kommer web-, video- och telefonkonferens bli en allt-i-ett-produkt med hög användarvänlighet då man lagt mycket krut på gränssnittet.

Privata mötesrum i molnet

I samma veva lansera man även molntjänsten Cisco Collaboration Room. Med tilläggslicenser i Webex får användarna tillgång till ett eget privat moln-mötesrum, med en egen, konstant webbadress.

Tanken är att användaren ska kunna gå med i möten från vilken enhet som helst, utan inringning och koder.
– Vi har öppnat upp så att det ska inte spela någon roll från vilken enhet eller videosystem man ringer in till mötet. Lansering sker i oktober i USA och i Europa kommer vi släppa tjänsten i mitten av november, säger Niklas Golve, ansvarig för collaboration-produkterna hos Cisco i Sverige.

Öppnar för utvecklare

Men om Webex blir en ännu mer avancerad collaborations-tjänst återstår att se. Nyhetsbrevet Fierce Enterprise ställde frågan om det fanns planer att till exempel addera dokumentdelning till verktyget:
– Vi kommer fortsätta utveckla de delarna, som exempel virtuell whiteboard, dokumentdelning och redigering i gemensamma dokument. Men inte genom att själv bygga in allt, utan snarare genom att öppna upp plattformen för tredje part att anpassa Webex efter sina önskemål.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.