nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Vodafone lanserar ai i nätet

En åtgärd som ska skära ner tiden för rutinunderhållet i nätet.
I år kommer Vodafone att introducera ai i sitt spanska nät.
Och här på hemmaplan funderar Telenor att göra samma sak.

  • Artikel annons 1

I takt med att ai och algoritmerna som styr den blir allt bättre, utvecklas allt mer avancerade tjänster med intelligent teknik. I Spanien hoppas nu Vodafone att det system de utvecklat tillsammans med Huawei och Ericsson ska förenkla för dem rejält.

Algoritmerna kan processa information om signalnivåer på olika frekvenser – och utifrån detta avgöra vilken som passar bäst för alla enheter som kopplar upp mot nätet.

Ger bättre balans och kapacitet

Att kunna göra detta innebär att Vodafone då kan balansera trafiklasten mellan närliggande celler, vilket gör att de bästa frekvenserna kan väljas för att hålla högsta kapacitet. Enligt operatören har tiden för just detta halverats när man testat ai:n i laboratoriemiljö.

Redan i år hoppas Vodafone kunna implementera tekniken i sitt spanska nät. Förhoppningarna är att ai:n ska hjälpa till och förbereda för den ”exponentiella datatillväxten” som man ser som en framtida utmaning. Målet är att skapa ett smart nät som ska kunna förutse och förekomma problem.

Vodafone håller även på att testa artificiell intelligens i Tyskland och på Irland. Men man är inte ensam operatör om att vilja få in ai i näten. Telenor håller även de på att utveckla teknologin.

Taggar:, ,

  • Annons 3

Fler nyheter

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

  • Annons 4

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.