nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Vodafone lanserar ai i nätet

En åtgärd som ska skära ner tiden för rutinunderhållet i nätet.
I år kommer Vodafone att introducera ai i sitt spanska nät.
Och här på hemmaplan funderar Telenor att göra samma sak.

  • Artikel annons 1

I takt med att ai och algoritmerna som styr den blir allt bättre, utvecklas allt mer avancerade tjänster med intelligent teknik. I Spanien hoppas nu Vodafone att det system de utvecklat tillsammans med Huawei och Ericsson ska förenkla för dem rejält.

Algoritmerna kan processa information om signalnivåer på olika frekvenser – och utifrån detta avgöra vilken som passar bäst för alla enheter som kopplar upp mot nätet.

Ger bättre balans och kapacitet

Att kunna göra detta innebär att Vodafone då kan balansera trafiklasten mellan närliggande celler, vilket gör att de bästa frekvenserna kan väljas för att hålla högsta kapacitet. Enligt operatören har tiden för just detta halverats när man testat ai:n i laboratoriemiljö.

Redan i år hoppas Vodafone kunna implementera tekniken i sitt spanska nät. Förhoppningarna är att ai:n ska hjälpa till och förbereda för den ”exponentiella datatillväxten” som man ser som en framtida utmaning. Målet är att skapa ett smart nät som ska kunna förutse och förekomma problem.

Vodafone håller även på att testa artificiell intelligens i Tyskland och på Irland. Men man är inte ensam operatör om att vilja få in ai i näten. Telenor håller även de på att utveckla teknologin.

Taggar:, ,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Ny trend ger bättre koll på kunden

Det går att effektivisera sin företagstelefoni med en kontaktcenterlösning. Telekom idag kikar lite närmare på trenden som nått nyblivna telefonimästaren Sandvikens kommun och norska Elkjøp, där svenska Elgiganten ingår.

Telias köp ska pressa Telenor

Ett förvärv som ska stärka Telias närvaro i Norge.
Telekomjätten gjorde i somras upp med TDC om att köpa deras norska verksamhet.
Ett köp som ger stora möjligheter på marknaden.