nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Volte spräcker miljardvall 2018

Voice over lte, volte, kommer att växa kraftigt de kommande åren enligt en undersökning från Juniper research. År 2018 spås att det kommer finnas mer än en miljard volte-anslutningar globalt.

  • Artikel annons 1

Idag är siffran betydligt mer modest enligt Juniper research, som beräknar att det finns 123 miljoner volte-anslutningar. Redan om tre år, 2018, tror man dock att det kommer att vara över en miljard anslutningar. 2020 beräknar Juniper att det vuxit ytterligare, till 2 miljarder enheter.

Främst är det i Asien som volte spås växa fram – enligt Juniper kommer den asiatiska marknaden att stå för hälften av anslutningarna.

Inledningsvis spår man däremot att det blir svårt för operatörerna att tjäna pengar på volte då man i början behöver fokusera på att bygga fungerande tjänster för att inte riskera att tappa kunder genom att andra operatörer får ett försprång. Först därefter kan man, i takt med att allt fler enheter görs tillgängliga, fokusera på att tjäna pengar.

Hur mycket pengar kommer det röra sig om? Enligt Juniper research spås volte-tjänster stå för en global omsättning på över 100 miljarder dollar år 2020.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Test: Huawei P20 Pro i toppklass

Mobiltest

Kinesiska Huawei har en av världens absolut största utvecklingsbudgetar. Mycket går såklart åt till att utveckla 5g. Men en del läggs också på artificiell intelligens och det har man stoppat in i nya telefonen P20 Pro.