nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Volte spräcker miljardvall 2018

Voice over lte, volte, kommer att växa kraftigt de kommande åren enligt en undersökning från Juniper research. År 2018 spås att det kommer finnas mer än en miljard volte-anslutningar globalt.

  • Artikel annons 1

Idag är siffran betydligt mer modest enligt Juniper research, som beräknar att det finns 123 miljoner volte-anslutningar. Redan om tre år, 2018, tror man dock att det kommer att vara över en miljard anslutningar. 2020 beräknar Juniper att det vuxit ytterligare, till 2 miljarder enheter.

Främst är det i Asien som volte spås växa fram – enligt Juniper kommer den asiatiska marknaden att stå för hälften av anslutningarna.

Inledningsvis spår man däremot att det blir svårt för operatörerna att tjäna pengar på volte då man i början behöver fokusera på att bygga fungerande tjänster för att inte riskera att tappa kunder genom att andra operatörer får ett försprång. Först därefter kan man, i takt med att allt fler enheter görs tillgängliga, fokusera på att tjäna pengar.

Hur mycket pengar kommer det röra sig om? Enligt Juniper research spås volte-tjänster stå för en global omsättning på över 100 miljarder dollar år 2020.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.