1 av 5 smartphones är piratkopior

Internationellt Antalet piratkopierade produkter som säljs globalt ökar stadigt, visar en färsk internationell rapport.

1 av 5 smartphones är piratkopior

Närmare var femte mobiltelefon som skeppas internationellt är en piratkopia. Det visar en rapport från OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development, som nyligen publicerats.

Det är sedan länge känt att laddare, batterier, minneskort och andra sidoprodukter till mobiltelefoner utgör en stor del av den globala handeln med sådana produkter. Men nu ser OECD en trend i att även antalet piratkopierade mobiltelefoner ökar – på grund av en stigande efterfrågan på global nivå.

Flest från Kina

Mobiltelefoner och annan ict-teknik, kommunikations- och informationsteknik, är ett av de produktområden som är mest utsatt för piratkopiering. Mellan sex och sju procent av den sammanlagda internationella handeln med ict-produkter bedöms vara piratkopior.

Enligt OECD är Kina den primära källan för falska och piratkopierade ict-produkter och närmare 43 procent av alla beslagtagna piratkopior är varumärken registrerade i USA.

Finska produkter utsatta

Näst därefter följer finska ict-produkter som utgör 25 procent av alla piratkopior och först därefter kommer japanska varumärken med 12 procent av de falska produkterna.

Enligt ekonomiska beräkningar för år 2013 uppgick den totala internationella handeln med ict-produkter till strax över två tusen miljarder dollar varav Kina då stod för närmare en tredjedel av exporten.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!