10 mobila trender att ha koll på

Analytiker Organisationer som vill frigöra dess fulla mobila potential måste hålla koll på en mängd olika teknologier och lösningar. Gartners vd Nick Jones har listat tio mobila teknologierna som it-chefen inte får lämna obevakade under 2015 och 2016 om man vill nå framgång.

10 mobila trender att ha koll på

Verktyg för att utveckla multiplattformsapplikationer

It-avdelningen måste ta hänsyn till det som Gartner kallar ”3×3”. Alltså tre mobila operativsystem, Android, Ios och Windows, och tre applikationsarkitekturer med native, hybrid och mobil webb. Det kommer bli en balansakt mellan olika tekniker men också mjuka värden – som hur man uppnår produktivitet. Gartner menar att de flesta organisationer kommer behöva erbjuda sina kunder och anställda flera olika verktyg på flera olika plattformar.

Avancerad användarupplevelse

De ledande mobila konsumentapparna ställer stora krav även på företagsapparna. För beteendet användarna har i sitt privatliv vill de även ta med sig till arbetet. Det krävs väl utformade appar med bra gränssnitt som möter användarnas förväntningar. De får gärna också innehålla ett ”lekfullt” element som utmanar användarna.

Html5

Html5 kommer att bli en viktigt teknik för organisationer att levererar applikationer över flera plattformar. Enligt Gartner blir det inte en enkel patentlösning eftersom den än så länge är fragmenterad och omogen. Men i takt med att Htlm5 och dess utvecklingsverktyg mognar så kommer populariteten av mobila webb- samt hybridapplikationer att öka.

Mer precis lokalisering

Gartner tror att det blir allt viktigare för företag att kunna fastställa en persons exakta position för att genom detta kunna erbjuda kunder mer relevanta erbjudanden och information om tjänster. Genom att nyttja tekniker som wifi, avbildning, ultraljuds-beacons och geomagnetik kommer detaljerade positioneringar att bli möjlig. Det kommer på sikt att även inomhus, och i kombination med mobilappar, att ge plats för en ny generation av ännu mer skräddarsydda erbjudanden.

Bärbara enheter

Smartphones kommer att bli navet i det personliga nätverket av bärbara devices som till exempel smarta smycken, klockor och glasögon som Google glass. Detta i kombination med att andra inbäddade sensorer i skor och kläder som kommunicera allt mer med mobila appar kommer skapa mycket information – som i sin tur kan skapa fler erbjudanden inom områden som sport, fitness, mode, hobbys och även sjukvård.

Den nya wifi-standarden

Nya standarder som 802.11ac, 11ad, 11aq och 11ah kommer möjliggöra ett större nyttjade av wifi. Under de kommande tre åren kommer antalet enheter som är ansluta till företagets-wifi:et att öka vilket i samma takt ökar belastningen och kraven. Med de nya standarderna följer också nya möjligheter, men det kräver att företagen ser över sin wifi-infrastruktur och ser till att den håller måttet.

Glöm mdm – nu är det emm

Enterprice mobility managament, eller emm, är en term som beskriver den framtida utvecklingen och konvergensen av den mobila hanteringen. Det rör sig om mdm, mam, säkerhet, support och även synkronisering och delning. Dessa verktyg med helheten i fokus kommer att växa i omfattning och så småningom behandla ett brett spektrum av mobila behov, över plattforms- och enhets-gränserna.

M2m ansluter mobilen

År 2020 kommer ett genomsnittligt hushåll att ha flera 100 uppkopplade prylar och maskiner. Gartner nämner bland annat leksaker, hushållsapparater, sportutrustning, medicinska maskiner och styrbara eluttag. Dessaa smarta objekt kommer ingå i ”sakernas internet” och de flesta kommer att på något sätt kommunicera med en app på en smartphone eller surfplatta. De kommer att agera fjärrkontroller, visa, kontrollera och analysera information samt övervaka och även utföra betalningar om så krävs.

Lte och Lte-a

Cellulära tekniker som förbättrar spektrumeffektiviteten och driver mobilnät med otroliga hastigheter. Mobilanvändare överallt kommer att kunna dra nytta av en förbättrad bandbredd och överlägsen prestanda.

Mät- och övervakningsverktyg

Att mäta och följa upp de mobila applikationerna blir viktigare. Med hjälp av Application performance monitoring, APM, kommer man få mer insyn i apparna. Med rätt verktyg kan man ta ut statistik om vilka enheter och vilka operativsystem som används och även övervaka användarnas beteenden. Statistiken kan senare användas för att avgöra vilka mobila appar och funktioner som fungerar väl och vilka som inte fungerar lika bra.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.