100 procent täckning i Klippan

Wimax-tekniken har levt upp till förväntningarna i Klippan som nu stoltserar med en bredbandstäckning på 100 procent. Med wimax räknar man också på sikt få tillgång till en mobil plattform för åtkomst till internet.

Klippans kommun blev en av de första kommunerna i Sverige att kunna erbjuda sina invånare i det närmaste full bredbandstäckning. E.ON Bredband har använt trådlös teknik för att ansluta de sista mindre telestationerna inom kommunen. Tekniken som använts är den relativt nya och oprövade wimax-tekniken, en radiolösning med hög täckningsförmåga särskilt lämplig för mindre och avlägset belägna telestationer där det blir för dyrt att gräva ned fiberkabel.

– Klippan är en av de första wimax-installationerna i Sverige, så det är klart att vi varit lite spända på hur det skulle fungera. Av de reaktioner vi fått från kunderna, kan vi konstatera att tekniken fungerar över förväntan, säger Lars Lagerkvist, vd på E.ON Bredband.

Totalt handlar det om sex mindre telestationer (Gyllsjö, Hylltofta, Riseberga, Färingtofta, Krika och Skäralid) som inte omfattats av det så kallade BAS-projektet, ett regionalt projekt som ska ge alla skånska orter med mer än 200 invånare tillgång till bredband.

På Klippans kommun ser man stora möjligheter med valet just av wimax-systemet.

– Vi får en väldigt flexibel plattform för att ansluta invånare, företag och kommunens egna verksamheter till Internet, säger kommunens it-chef, Carl-Gunnar Thosteman. På sikt får vi även tillgång till en plattform för mobil åtkomst till internet. Man kommer alltså att kunna köra bredband via radio från handburna enheter av olika slag. För kommunens verksamheter är detta väldigt intressant, eftersom vår personal då kan kommunicera med våra informationssystem i realtid, varsomhelst ifrån.

Och nu vill flera andra skånska kommuner följa Klippans exempel. Över 20 kommuner har aviserat intresse, vilket föranlett SkåNet AB (företrädare för Region Skåne och kommunerna) att gå ut med en ny upphandling för en vidare utbyggnad – ett BAS-projekt II, som man skulle kunna kalla det.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.