11/2=112-dagen

Idag, den 11 februari, är det 112-dagen. Det strategiska datumet har utsetts av EU för att uppmärksamma sina medlemsländer om att larmnumret 112 faktiskt gäller över hela unionen.

För tillfället känner mindre än hälften av invånarna i vårt avlånga land till detta faktum, än om nästan alla vet att just 112 fungerar på hemmaplan. Målet med EU:s kampanj för ökad trygghet från Cypern till Finland är med andra ord långtifrån nått. Men å andra sidan har vi aldrig deltagit förut, så efter idag kanske sifforna ändras?

– Du som ringer 112 är våra ögon och öron på platsen. Utan att ta risker kan du göra en viktig insats vid exempelvis olycka, akut sjukdom eller brand. SOS-operatören är hela tiden med och ger stöd och råd till dess hjälpen är framme, säger Anders Klarström på SOS Alarm.

Mobillarm ställer högre krav

Under fjolåret ringdes totalt omkring 3,5 miljoner samtal till 112, som i genomsnitt besvarades inom två signaler eller 6,8 sekunder. Av dessa var knappt 1,5 miljoner verkliga nödsamtal – vilket är en siffra som i princip varit konstant de senaste åren.

Majoriteten, 65,7 procent, ringer från mobiltelefoner. Detta ger ofta snabbare larm, men innebär samtidigt ett större behov av att den som ringer verkligen stannar kvar och är beredd att hjälpa SOS-operatören med att bland annat lokalisera olycksplatsen. Därför sprider representanter från SOS Alarm tillsammans med polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård och jourhavande präst krisinformation på välbesökta ställen från järnvägsstationer till köpcentra runtom i Sverige idag.

112 i utveckling

Post- och telestyrelsen samarbetar också med SOS Alarm, operatörer och andra branschaktörer för att utveckla 112-tjänsten ytterligare. Exempelvis genom att göra nödnumret mer lättillgängligt för personer med funktionshinder via sms, bättre lyckas positionera nödställda och hjälpa till vid nödsamtal där SOS Alarm inte kan se telefonnumret hos den som ringer.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.