120 miljoner till mobilforskning

17 forskningsprojekt får dela på sammanlagt 120 miljoner kronor som satsas på framtida kommunikationslösningar. Bland dessa finns billigare bredband och nya mobila tjänster.

120 miljoner till forskning om mobilitet, mobil kommunikation och bredband ska bidra till att hålla landets it- och telekomnivå fortsatt hög. Det är Vinnova som tillsammans med regeringen står för 30 miljoner och resterande 60 miljoner kommer från it- och telekomsektorn.

– Målet är att Sverige ska behålla sin ledande position inom it- och telekomområdet genom att dra nytta av tidigare spetsforskning, öka närvaron i EUs forskningsprogram samt engagera små och medelstora företag, säger Johans Wallberg, enhetschef på Vinnova.

En ovanlig detalj är att hela 35 små och medelstora företag är med och finansierar projekten.

Billigt bredband

Av 17 projekt återfinns elva i Stockholm, däribland projekt för att ta fram billigare trådlöst bredband, mobila tjänster och mobil mediapublicering. Två projekt i Luleå ska utveckla en öppen tjänstearkitektur för gruppkommunikation samt energisnåla kommunikationstjänster mellan olika nätverk. Vid Blekinge tekniska högskola ska man ta fram tekniska lösningar för resursdelning och samutnyttjande mellan flera nätoperatörer lokalt och nationellt. Även Lund, Västerås och Sundsvall finns med på projektlistan för utveckling av olika mediatjänser.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.